În esență, companiile care fac livrări intracomunitare vor avea nevoie de mai multe documente pentru a obține scutirea de TVA, ideea fiind de a stabili o practică comună pentru toate statele Uniunii Europene. Schimbarea este prevăzută de o directivă europeană pe care autoritățile noastre trebuie să o implementeze prin lege sau ordonanță.
„Până acum, livrările intracomunitare, adică orice bunuri care pleacă din România către alte state membre, sunt scutite de TVA și scutirea respectivă se face în baza unui singur document - documentul de transport. Începând cu 1 ianuarie, se schimbă regulile la nivelul întregii Uniuni Europene și vom avea nevoie de două sau trei documente noncontradictorii, care să dovedească acest transport intracomunitar. De ce mi se pare delicat pentru mediul de afaceri din România? Are un pic legătură cu practica autorităților fiscale de la noi, în sensul în care Autoritatea fiscală a încercat în foarte multe cazuri să nege scutirea respectivă de TVA în baza unor greșeli formale. În condițiile în care avem această abordare practică, în măsura în care contribuabilii trebuie să strângă două-trei documente, credem că riscul de respingere a scutirii de TVA va crește semnificativ”, a lămurit Vlad Boeriu, partener la Deloitte România, la o conferință de presă de miercuri.
În acest context, specialistul spune că modificarea este binevenită, pentru a uniformiza practica în toate statele membre, însă ea ar trebui să aducă și o schimbare de abordare a inspectorilor de stat. Cu alte cuvinte, aceștia ar trebui să se concentreze mai mult pe fond, nu pe formă.
„Și aici ne întoarcem la o problematică generală pe care o vedem în controalele fiscale - încercarea de stabilire de sume suplimentare, chiar dacă aceste sume sunt, în substanță, nedatorate pe bază de greșeli formale. Atunci, înțelegem de ce directiva se modifică, pentru că la nivelul Uniunii Europene vedem o fraudă din ce în ce mai mare în aria de TVA. În același timp, cred că această modificare ar trebui să vină și cu o schimbare de mentalitate din punctul de vedere al inspecției fiscale, în sensul de a analiza mult mai mult substanța și mult mai puțin forma sau lipsa unei informații care nu este extrem de relevantă pe un document fiscal”, a adăugat Vlad Boeriu.
Însă probleme ar putea apărea din 2020 și din cauza informațiilor raportate prin intermediul declarației 390 VIES, un formular care va avea o importanță deosebită la obținerea scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare.
„Pe de altă parte, avem modificări și în ceea ce privește declararea, în sensul în care declarația 390 VIES devine extrem de importantă tot pentru această scutire. Și, în principiu, dacă ai uitat declararea unei tranzacții în această declarație, rămâne la latitudinea inspectorului fiscal să se convingă că livrarea intracomunitară a avut loc în mod efectiv. Și aici ne întoarcem la aceeași practică în care inspectorul fiscal va avea tendința să nu se convingă nicicum, pentru a putea stabili sume suplimentare”, a mai spus partenerul Deloitte.
În fine, Vlad Boeriu a atras atenția că această tendință a inspectorilor fiscali, de a se folosi de diverse motive neimportante pentru a cere sume suplimentare de la contribuabili, nu poate fi privită decât ca fiind dăunătoare atât pentru stat, cât și pentru contribuabilii corecți.
„Cumva, e tentația prea mare pentru un obiectiv mic și pe termen scurt, în sensul că un astfel de rezultat aduce niște sume la bugetul de stat, dar nu de acolo de unde trebuie, adică nu din zonele de evaziune. Și, pe lângă faptul că aduce aceste sume mici, per total, la nivelul economiei, o astfel de abordare cred că este dăunătoare, pentru că nu face decât să crească efectiv costul de conformare al contribuabililor corecți”, a conchis specialistul.
Așa cum redacția noastră deja a informat, scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare se va face în condiții noi din prima zi a anului 2020, în măsura în care vom avea în Codul fiscal aceste reguli europene schimbate. Mai multe informații despre subiect pot fi găsite în această analiză a celor de la Țuca Zbârcea & Asociații.