„Or, acest comportament al autorității fiscale, valabil încă din 2007, este de natură să limiteze, ba chiar să facă imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru anumiți contribuabili de bună-credință.
Ca urmare a deciziei CJUE, ar fi firesc ca autoritățile fiscale centrale (Ministerul Finanțelor Publice, ANAF – structura centrală) să ia o poziție fermă în linie cu ordinea juridică europeană, pentru a evita, după mai mult de un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, abordări considerate nejustificate la cel mai înalt nivel al justiției europene. (...)
În concluzie, este esențial ca decizia CJUE să fie urmată de adoptarea unor reglementări clare, care să stabilească, fără a lăsa loc la interpretări, faptul că factura fiscală este singurul document necesar în vederea deducerii TVA”, a atras atenția Vlad Boeriu, partener la Deloitte România, într-o opinie remisă azi redacției noastre.
Specialistul a explicat că refuzul deducerii TVA-ului, dacă nu se prezintă documente justificative suplimentare, este o practică des întâlnită în controalele ANAF la companii. Cu alte cuvinte, se întâlnesc destul de des situații în care inspectorii au bănuieli că e vorba de operațiuni fictive, dar nu și dovezi în acest sens. Din moment ce contribuabilii nu pot prezenta de obicei și alte documente justificative în afară de factură, se ajunge la refuzarea dreptului de a deduce TVA-ul.
„CJUE confirmă însă faptul că dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat dacă beneficiarul achiziției nu deține alte documente suplimentare în afară de factură, doar în baza unor simple bănuieli de fraudă din partea administrației fiscale, nesusținute de dovezi care să ateste că tranzacția în cauză nu s-a realizat efectiv. Acesta este un subiect intens dezbătut în cadrul controalelor în România, abordarea inspectorilor fiscali din practică fiind aceea de a respinge dreptul de deducere, dacă contribuabilul nu prezintă documente suplimentare pentru achizițiile sale”, a precizat sursa citată.
Decizia CJUE face referire și la achizițiile de bunuri, și la achizițiile de servicii. Acest aspect este foarte important pentru contribuabili, din moment ce inspectorii fiscali cer des documente justificative suplimentare atunci când vine vorba de prestarea de servicii.
„Precizarea este extrem de importantă, având în vedere practica autorităților locale de a solicita în mod repetitiv documente justificative diverse pentru a proba existența anumitor prestări de servicii, care sunt analizate, de regulă, pe baza unor criterii subiective. În plus, de cele mai multe ori, inspectorii fiscali consideră că aceste documente sunt insuficiente”, a mai spus Vlad Boeriu.
Hotărârea CJUE a venit la începutul acestei luni și este obligatorie pentru toate instanțele din UE care se confruntă cu situații similare, deci inclusiv pentru România. De fapt, cazul respectiv viza chiar un litigiu între o firmă activă în România și ANAF.
Aceasta face referire la deducerea TVA în baza unei simple facturi fiscale, în condițiile în care există suspiciuni că operațiunile pentru care a fost emisă sunt fictive. Dacă Fiscul n-are dovezi concrete că este vorba de o operațiune fictivă, atunci deducerea TVA trebuie permisă în baza facturii, fără să fie cerute și alte documente justificative.
Legislația europeană prevede că prezentarea facturii fiscale este de-ajuns pentru a beneficia de deducerea TVA-ului. Dacă se cer documente doveditoare suplimentare, acest lucru poate afecta serios dreptul de a deduce TVA-ul. Prin urmare, legislația autohtonă și practica ANAF trebuie aduse în linie cu legislația și jurisprudența UE.
O eventuală modificare a Codului fiscal, pentru a reflecta faptul că factura este unicul document necesar la deducerea TVA, ar trebui operată fie prin lege, de către Parlament, fie prin ordonanță, de către Guvern.
În orice caz, până la o eventuală clarificare a legislației de la noi, orice contribuabil căruia i se refuză abuziv dreptul de deducere a TVA-ului se poate adresa instanțelor judecătorești. Hotărârea CJUE este obligatorie pentru toate litigiile asemănătoare cu care se pot confrunta instanțele de la noi.
Mai multe informații despre deducerea TVA-ului pot fi găsite în articolul nostru de aici.