Ce este ADHD?
ADHD este prescurtarea de la Attention Deficit Hiperactivity Disorder. Tradus ad litteram înseamnă Deficit de atenție/hiperactivitate. Există în lume atât copii, cât și adulți cu acest diagnostic.
Simptomele ADHD apar în copilărie. În acest moment se estimează că 1 din 20 de copii va primi diagnostic de ADHD. Există adulți cu ADHD care trăiesc independent și au profesii din care se pot întreține singuri.
Conform celor mai noi reglementări în domeniu (DSM V), ADHD poate apărea în trei forme: deficit de atenție, hiperactivitate/impulsivitate sau o combinație dintre cele două.
Cum se pune diagnosticul unui copil cu ADHD
Un copil nu poate fi diagnosticat cu ADHD înainte de vârsta de 4 ani. Intervalul predominant în care se pune un diagnostic de copil cu ADHD este între 4 și 8 ani. Totuși, un copil poate fi diagnosticat cu ADHD până la vârsta de 12 ani. După această vârstă se iau în calcul și diagnostice precum depresie și anxietate.
Nu există în acest moment un test standardizat pentru detectarea unui copil cu ADHD. Se iau în considerare mai multe aspecte precum:
- istoricul copilului – în mod ideal vor răspunde atât părinții cât și cadrele didactice care cunosc copilul,
- observația directă a copilului,
- teste care privesc direct simptomele.
Aceste investigații pot fi însoțite de recomandarea de a face un RMN sau CT atunci când există suspiciuni cu privire la o cauză fiziologică precum o anormalitate în structura și modul de funcționare al creierului. Uneori, medicii recomandă și analize de sânge, teste pentru a verifica vederea și auzul, tot pentru a elimina posibile cauze medicale. Un EEG pentru a măsură activitatea cerebrală ar putea fi și el necesar pentru a diagnostica un copil cu ADHD.
Pentru un diagnostic corect sunt necesare informații precum: vârsta la care au început manifestările, de cât timp durează, dacă au existat sau nu intensificări ale lor, dacă ele apar cu predilecție în anumite situații. În același timp, va fi nevoie să știi dacă există în istoric situații traumatizante – aici poate să intre inclusiv despărțirea părinților, despărțirea copilului de părinți, un deces în familie, etc. O descriere cât mai exactă a manifestărilor este de mare ajutor.
Simptome posibile
Un copil poate prezenta unul sau mai multe simptome care să indice un posibil diagnostic. Totuși, prezența a mai puțin de șase simptome nu este o indicație clară că ai un copil cu ADHD. Dacă însă intensitatea sau recurența lor te îngrijorează este bine să iei legătură cu un medic.
Simptomele posibile la un copil cu ADHD când deficitul de atenție este predominant sunt: lipsa totală de atenție pentru detalii, nu poate urmări și realiza o sarcină în conformitate cu vârsta sa biologică, nu te ascultă deloc, niciodată, este distras foarte ușor, nu se poate concentra deloc asupra unei activități sau sarcini conform vârstei sale, uită foarte mult și foarte des, își pierde lucrurile, nu poate urma instrucțiuni simple.
Un copil la care hiperactivitatea/impulsivitatea este predominantă se va manifesta prin: imposibilitatea de a sta chiar și pentru un scurt interval locului, nu are răbdare să stea jos (nici măcar 1 minut sau 2), este mai mereu pe fugă sau dornic să se cațere, nu se joacă niciodată în liniște, nu se poate opri din vorbit, vorbește chiar și fără sens, oferă un răspuns fără să asculte toată întrebarea, îi întrerupe pe ceilalți și nu poate sub nici o formă asimila ideea că nu este tot timpul rândul lui.
Pentru un copil cu ADHD varianta cu deficit de atenție și hiperactivitae/impulsivitate, de altfel cea mai des întâlnită, se iau în calcul simptome din ambele clase mai sus enumerate.
Am un copil cu ADHD. Ce fac mai departe?
Respiri adânc. Pe de o parte pentru că viața cu un copil cu ADHD poate să fie obositoare, pe de altă parte acum știi despre ce este vorba.
Cu ADHD se trăiește. Copiii diagnosticați cu ADHD pot și duc o viață împlinită, ating maturitatea, își finalizează studiile și devin adulți independenți. Copilul tău va fi un adult cu ADHD. Tot ce ne rămâne, ca părinți, este să le oferim posibilitatea să învețe toate acele instrumente care să îl ajute.
Există mai multe programe de terapie care să ajute un copil cu ADHD să se linștească, să se concentreze și să își reducă accesele de impulsivitate. Printre ele se numără: terapia ABA (Applied Behavior Analysis), terapia ocupațională, terapia asistată de cai (hipoterapie), etc. Unii copii cu ADHD vor avea nevoie să lucreze cu un logoped și/sau să fie însoțiți la școală. Este indicat să alegeți acea formă de terapie care să se potrivească cel mai bine copilului și familiei.
Medicamente pentru ADHD?
Cred că puține lucruri sunt atât de controversate în ceea ce privește un copil cu ADHD precum medicația. Ce este important să știți este că ea există. Unor copii li se potrivește, altora nu. Există mulți adulți cu ADHD pentru care medicația a fost salvatoare. I-a ajutat să se concentreze mai mult și mai bine, ceea ce a dus la o îmbunătățire a calității vieții. Ținând cont că medicația se prescrie de un medic psihiatru tot el este cel care vă poate oferi cele mai bune sfaturi în această privință. Ceea ce este important să știți este că ea există și că pentru unii copii cu ADHD este de un real folos.
Sunt părintele unui copil cu ADHD
Un copil cu ADHD are nevoie de rutină, consitență și reguli clare. Îi va fi mai ușor să se simtă în siguranță și să urmeze un set de reguli clar stabilite.
Îl puteți ajuta cu grafice clare, afișate la vedere, unde să poată vedea programul zilei și sarcinile pe care le are de îndeplinit. El va putea bifa singur ceea ce a reușit să facă și va putea urmări ce îi mai rămâne.
O atmosferă calmă va aduce beneficii unui copil cu ADHD. El se va putea concentra mai bine, va putea urmări și înțelege ceea ce se cere de la el.
Multă mișcare în aer liber sau atunci când nu se poate în casă este esențială. O saltea mică de interior montată pe un covor îl va ajuta să își consume din energia pe care o are.
Și nu în ultimul rând pentru a putea crește un copil cu ADHD are și părintele nevoie de pauze. Timp în care se va odihni și va acumula energia pentru momentele când trebuie să aibă grijă de copil.
E bine să știi
Că un copil cu ADHD nu este rău și nu își dorește să deranjeze sau să fie agresiv. Un copil cu ADHD este doar diferit. Și el va învăța să se comporte, da, uneori asta se întâmplă mai greu și durează mai mult timp. Nu, un copil cu ADHD nu merită să fie pedepsit. În nici un caz lovit și are nevoie de răbdare și suport din partea părinților și persoanelor care îl educă și îl îngrijesc.
La un copil cu ADHD există un risc crescut ca în perioada adolescenței să dezvolte anxietate și chiar depresie. Acestea vor fi diagnosticate și tratate separat.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)