Noutățile sunt aduse de recenta Lege nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții:
1. Un singur document pentru situațiile când se demolează în vederea construirii: până la Legea nr. 193/2019, erau necesare două autorizații, una de demolare și una de construire, cu timp și resurse financiare suplimentare; acum, însă, cele două autorizații se unifică dacă solicitantul demonstrează că după ce va demola actuala construcție va ridica alta în același loc. În plus, se va percepe doar taxa în vederea construirii.
2. Emiterea autorizației de construcție, în regim de urgență, se face acum în maximum șapte zile lucrătoare, față de 15 zile (calendaristice), cât prevedea vechea formă a legii.
3. Inclusiv pentru executarea lucrărilor de racorduri și branșament la rețelele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefon, televiziune prin cablu și altele asemenea, emiterea autorizației trebuie să se facă în cel mult 30 de zile.
4. Clarificări și extinderi la lista lucrărilor ce se pot face fără autorizație, în contextul în care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: de pildă, se specifică acum că reparațiile și înlocuirile de tâmplărie interioară se vor putea face fără autorizație și dacă nu se va păstra forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei.
5. Mai puține hârtii de dus pentru închiderea balcoanelor sau lucrările de compartimentare internă: vorbim de o prevedere specifică, nouă, care stabilește că pentru astfel de lucrări trebuie duse doar memoriul de arhitectură, releveul, fațadă, propunerea de compartimentare/desființare sau de închidere a balconului, avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcțiune.
6. Cei care nu încep sau nu finalizează lucrările în perioada de valabilitatea a autorizației vor cere una nouă, dar nu va mai fi necesară emiterea unui nou certificat de urbanism, a unor noi avize și de noi documentații de depus.
7. Prelungirea valabilității autorizației de construire/desființare se înscrie în originalul autorizației inițial emise, fără a fi necesară prezentarea unei alte documentații. Vorbim de o chestiune nou-introdusă în lege.
8. Pentru construirea unei locuințe unifamiliale poate fi scutită de taxa de autorizație și certificat de urbanism, prin hotărâre de consiliu, persoana care nu deține singură ori împreună cu soțul/soția o locuință, în baza certificatului fiscal emis de autoritatea competentă.
9. Amenzi ridicate pentru funcționarii care refuză nejustificat emiterea autorizației - până la 5.000 de lei.
10. În fine, autorizațiile de construire/desființare date cu încălcarea legii pot fi anulate acum și de prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții.
Comentarii articol (2)