Așa cum s-a întâmplat și în primul tur, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2019 vor putea participa doar cetățenii români ce împlinesc, inclusiv în ziua alegerilor (24 noiembrie), 18 ani. Pe de altă parte, nu vor putea vota cei ce nu respectă aceste reguli, dar și debilii sau alienații mintal, cei puși sub interdicție și persoanele care și-au pierdut, în urma unei condamnări definitive, drepturile electorale.
În cel de-al doilea tur de scrutin se vor confrunta candidații care au obținut cele mai multe voturi în primul tur, respectiv Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.
Votul în țară
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 630/2019, document oficializat în luna august, turul doi al alegerilor prezidențiale din acest an se va desfășura în data de 24 noiembrie, adică în această duminică. Votarea va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00, dar, pentru persoanele care se află la coadă și care nu au apucat să voteze, se poate prelungi până la ora 23:59.
Cetățenii români care votează în țară pot vota atât la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul, dar și la orice altă secție de votare aflată în afara localității de domiciliu. Asta înseamnă că ori votează la secția la care sunt arondați, ori votează în altă localitate decât cea în care locuiesc.
Cei interesați să participe la alegerile prezidențiale din această săptămână pot verifica la ce secție de votare sunt arondați pe pagina www.registrulelectoral.ro. După cum stabilește legislația în vigoare, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin, alegerile se vor desfășura în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.
Pentru a putea vota, cei interesați trebuie să prezinte un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Procedura de votare e destul de simplă și implică parcurgerea câtorva pași. Primul implică identificarea, cu ajutorul unei tablete electronice, a celui ce dorește să voteze (se prezintă unul dintre actele de identitate de mai sus) și verificarea acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Verificarea în SIMPV va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani, are interdicții privind exercitarea dreptului de vot, este arondată la secţia de votare respectivă, este arondată la altă secţie de votare, este omisă din lista electorală permanentă, figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin sau figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.
Apoi, alegătorul merge în cabina de vot, unde aplică ștampila cu mesajul VOTAT în interiorul unuia dintre cele două patrulatere, respectiv în interiorul celui ce conține numele candidatului pe care dorește să-l voteze. La ieșirea din urnă, alegărorul este obligat să introducă buletinul de vot în urnă și să restituie ștampila membrilor secției de votare.
Votul în străinătate
Spre deosebire de românii din țară, care vor putea vota numai duminică, cetățenii românii aflați în străinătate își vor putea exprima opțiunea privind președintele României la urne, din nou, timp de nu mai puțin de trei zile, respectiv în zilele de 22, 23 sau 24 noiembrie (vineri, sâmbătă și duminică).
Votarea la secțiile din străinătate va începe în ziua de vineri, ora 12:00 și se va încheia la ora 21:00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, votarea va avea loc în intervalul orar 07:00 - 21:00. Și pentru românii din străinătate se poate prelungi votarea, în fiecare dintre cele trei zile, până la ora 23:59.
Românii din afara granițelor țării vor putea vota la urne, în cele trei zile în care va fi posibil acest lucru, fie la secția de votare la care sunt arondați, dacă s-au înregistrat în prealabil pe www.votstrainatate.ro, fie la orice secție de votare din străinătate.
În acest ultim caz, cetățenii români din străinătate vor putea vota pe listele electorale suplimentare, dar această variantă este de durată, deoarece membrii biroului electoral sunt nevoiți să înregistreze de mână datele pe care votantul ar fi putut să le transmită online.
Legat de secțiile de votare din străintate, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat recent relocarea a trei dintre cele 835 de secții de votare organizate în afara țării. Mai exact, vorbim despre relocarea secțiilor de votare 178 din Leipzig, Germania, 578 din Plymouth, Marea Britanie și 734 din Madridejos, Spania. Harta interactivă ce conține toate secțiile de votare din țară, dar și din străinătate poate fi consultată aici.
Pentru a putea vota, românii din străinătate vor trebui să prezinte unul dintre actele de identitate amintite mai sus, procedura de vot fiind identică cu cea destinată românilor care votează în țară.
Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, în turul doi al alegerilor, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Comentarii articol (4)