Legea nr. 209/2019 va înlocui complet actualul cadru legal la data de 13 decembrie 2019. Aceasta reglementează, în principal, condițiile de acces la activitatea de prestare a serviciilor de plată.
Dar există și operațiuni în cazul cărora firmele nu trebuie să respecte prevederile noului act normativ. Cel mai bun exemplu este cel al operațiunilor de plată făcute numai cu numerar, care implică transferul de bani de la plătitor la beneficiar, fără să intervină un intermediar.
De asemenea, lista mai cuprinde plățile făcute către beneficiar printr-un agent comercial împuternicit, plățile care implică o colectare și predare de numerar în cadrul unei activități caritabile sau nonprofit și schimbul valutar de tip numerar contra numerar, dacă fondurile nu sunt păstrate într-un fond de plăți.
Alte exemple relevante de operațiuni care ies din sfera legii serviciilor de plată sunt:
- transportul fizic de bancnote și monede, incluzând colectarea, procesarea și distribuirea acestora (activitate cu titlu profesional);
- operațiunile de plată efectuate între prestatori de servicii de plată, agenții sau sucursalele acestora în cont propriu;
- operațiunile de plată și serviciile conexe efectuate între o întreprindere-mamă și filialele sale sau între filialele aceleiași întreprinderi-mamă, fără intervenția în calitate de intermediar a unui prestator de servicii de plată, altul decât o societate care aparține aceluiași grup.
Lista completă a operațiunilor care nu-s acoperite de noua lege a serviciilor de plată este detaliată la articolul 4 al actului normativ și poate fi consultată aici.
Apariția noilor reguli înseamnă că prestatorii de servicii de plată vor avea obligații suplimentare pentru a garanta servicii cât mai eficiente, însă și pentru a proteja confidențialitatea și a îmbunătăți securitatea datelor bancare ale clienților.