Aceste șapte lucruri pot fi vitale, în multe cazuri, pentru că de lipsa ori prezența lor vor depinde în mare măsură șansele de reușită în cazul unei dispute pe clauzele contractului. Bineînțeles, în contracte sunt multe alte puncte importante, dar ele țin de specificul contractului în sine și e complicat să le tratăm într-un singur articol.
1. Definiții ale unor termeni
De regulă, sunt uitate, dar importanța lor e mai mare decât ți-ai închipui. Să spunem, de exemplu, că lucrăm la un contract în care termenii tehnici sunt importanți (furnizare servicii tehnice). Într-un contract, alegi să definești mai mulți termeni pentru că vrei să reduci, cât se poate de mult, ambiguitatea în interpretare. Vrei să fii sigur că ambele părți înțeleg același lucru atunci când citesc un contract.
2. Legea aplicabilă
E, din multe puncte de vedere, una dintre cele mai complicate discuții referitoare la un contract. De regulă, dacă semnezi contracte cu parteneri din țara ta, nu ți-ai pus de multe ori problema să te gandești ce lege ar fi aplicabilă contractului. Se înțelege de la sine că legea țării tale. Ce te faci, însă, atunci când negociezi contracte internaționale? E chiar important ce lege îi este aplicabilă contractului?
Asigură-te, deci, că în contract va fi stabilită de părți legea după care prevederile contractului vor fi executate și interpretate. Și asigură-te, orice ar fi, că înțelegi acea lege și poți susține cheltuieli legate de eventuale litigii în țara respectivă. Nu de alta, dar dacă alegi legea unui stat în care avocații costă 1000 de dolari ora de consultanță, s-ar putea să îți limitezi drastic dreptul de a contesta vreodată contractul în cauză.
3. Limba de interpretare a contractului
Puțini oameni înțeleg că, dacă un contract e semnat în engleză iar limba potrivit căreia se va face interpretarea contractului este limba engleză, atunci ar trebui să înțeleagă cu adevărat termenii de acolo. Am asistat la situații în care părțile nu înțeleseseră cu adevărat anumiți termeni, făceau confuzie cu privire la sensul anumitor obligații și astfel, datorită faptului că interpretarea se făcea într-o limbă care le era străină, au pierdut substanțial in executarea contractului respectiv.
4. Jurisdicția aplicabilă eventualelor litigii apărute în contract
Vrei să fii prevăzător? Încearcă să definești o jurisdicție în cazul căreia vei ști exact cât te costă să te duci în instanță. Ai avocați sau consultanți buni? Asigură-te că e simplu pentru ei să meargă și să susțină pledoarii în fața unor instanțe care le sunt la îndemână. Altfel, te vei trezi judecat de o instanță din alt stat, unde va fi nevoie să-ți angajezi consultanți proprii, la un cost necunoscut, cu efecte potențial devastatoare pentru interesele tale.
5. Persoane de legătură în contract
E important să spui că, în prezentul contract, toate notificările, solicitările și orice alte informări sau cereri trebuie trimise Doamnei sau Domnului XX, cu această adresă de e-mail și acest număr de telefon. Altfel, te vei trezi că vin solicitări la tot felul de oameni din organizația ta, că nu știi de ele și totuși vei fi obligat să le respecți.
6. Folosește verbele corecte în contract
E un pas important, ignorat de multe ori. Atunci când vrei să impui o obligație cuiva, într-un contract, nu scrii „ar putea face”, ci scrii „va face”, nu scrii „poate livra” ci „va livra”. Uneori, folosirea cuvintelor incorecte poate duce la concluzia că partea cealaltă are de ales dacă sau nu își îndeplinește propria obligație, chiar dacă vorbim despre o obligație vitală în contract. Și nu vrei să transmiți asta, nu?
7. Anexe, pentru o structură modulară a contractului
Am vrut să includ în această listă anexele contractului pentru că întotdeauna m-am gândit la ele ca la modulul cel mai important în construcția unui contract ușor de înțeles și de modificat.
În viața unui contract întră mulți oameni, dincolo de cei care îl scriu. De completarea lui s-ar putea ocupa oamenii de la vânzări, oamenii din alte departamente ale companiei etc. Nu mi-a plăcut niciodată să oblig acești oameni să dea paragraf cu paragraf dintr-un contract mare, ca să știe unde anume au de completat prețul, unde cantitatea, termenul de livrare etc. De aceea, am considerat că un contract trebuie să menționeze regulile comerciale și de altă natură importante ale contractului, iar Anexele trebuie să fie cele în care se precizează elementele variabile, negociabile: prețul, termenul de livrare, specificațiile etc.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum se înțelege și citește un contract, indiferent de departamentul din care faci parte. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (1)