Modificările oficiale din acest an
1. Criteriile de risc fiscal pentru acordarea codului de TVA, stabilite de Guvern. În octombrie, Codul fiscal a fost modificat în așa fel încât criteriile în funcție de care se evaluează riscul fiscal al unui contribuabil la acordarea codului de TVA să fie stabilite prin hotărâre a Guvernului. Până la această modificare, regulile erau stabilite prin ordin al președintelui ANAF.
2. Codul de TVA se dă în aceeași zi. Conform unor modificări operate în februarie, codul de TVA poate fi obținut de către firme chiar în ziua în care îl cer, dacă este vorba de aplicarea opțională a regimului normal de TVA.
3. Regimul de TVA aplicabil cupoanelor valorice, stabilit prin lege. În aprilie, în legislația fiscală au apărut prevederi referitoare la regimul TVA pentru cupoanele valorice. Practic, s-a stabilit cum colectează TVA-ul în cazul cupoanelor valorice cu unică utilizare și în cazul celor cu multiple utilizări.
4. Clarificări la aplicarea cotelor reduse de TVA la pachetele cu produse și servicii taxate diferit. Tot în aprilie am căpătat clarificări oficiale în legătură cu aplicarea cotelor reduse de TVA la pachetele de produse și/sau servicii taxate în mod diferit. Mai precis, este vorba de aplicarea TVA la un pachet cu bunuri (in)separabile taxate diferit, dacă nu se poate stabili o operațiune principală, și de aplicarea TVA la un pachet cu bunuri și/sau servicii taxate diferit, dacă se poate stabili o operațiune principală.
5. Fără limite la TVA-ul redus pentru locuințe. Începutul anului a venit cu o modificare legată de TVA. Mai precis, s-a stabilit că acea cotă redusă de TVA, de 5%, se aplică nu doar la prima achiziție, ci și la următoarele achiziții.
6. Au apărut mai multe modificări la cotele reduse de TVA. La acest capitol, în lunile trecute am avut reduceri ale cotelor de TVA pentru serviciul de canalizare, transportul turiștilor și livrarea produselor eco, tradiționale și montane.
7. Decontul de TVA se transmite numai online. În august, ordinul ce conține modelul și instrucțiunile formularului 300 au fost modificate, principala schimbare fiind stabilirea că acest document se transmite numai online, nu și la ghișee.
8. Split TVA, abrogat de la 1 februarie 2020. Executivul a dat luna asta o ordonanță de urgență pentru eliminarea completă a mecanismului plății defalcate a TVA. Măsura se va aplica începând cu luna februarie 2020.
Perspective pentru începutul lui 2020
1. Transpunerea unei importante directive europene. Autoritățile de la noi au demarat, în sfârșit, transpunerea în Codul fiscal a unei serii de schimbări la regimul TVA impuse de Directiva europeană 2018/1.910 (deși ar fi trebuit transpuse deja, astfel încât să se aplice din prima zi a anului 2020). Proiectul inițiat de Finanțe vizează trei mari chestiuni: stocurile la dispoziția clientului, tranzacțiile în lanț și scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri.
2. O posibilă scădere a TVA-ului? În Parlament se află un proiect care are ceva șanse să devină lege anul viitor, după ce în decembrie a primit raport de adoptare la Camera Deputaților, pentru cel mai important vot al procedurii de legiferare. Acesta prevede scăderea cotei generale de TVA de la 19% la 16%. Specialiștii atrag însă atenția că măsura ar aduce pierderi, nu câștiguri.
Comentarii articol (0)