In cazul in care avem un restaurant dat in locatie , in cadrul unui hotel , hotelul vinde pachete de cazare(cu mic dejun , demipensiune si pensiune completa),se poate aplica cota tva 9% ?
HG nr. 20/2014 Modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal HG 44/2004 - se specifica in Nota de fundamentare : "Definirea de catre legislatia specifica in domeniul turismului a notiunii de cazare, are drept consecinta aplicarea cotei reduse de TVA de 9% si asupra serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, respectiv pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica. [.......]
In vederea delimitarii sferei de aplicare a cotei reduse se impune precizarea ca aceasta se aplica pentru serviciile de cazare prestate de structurile de primire turistica cu functiune de cazare, astfel incat sa reiasa ca in cazul altor structuri, cum ar fi caminele muncitoresti, nu se aplica cota redusa."
pentru servicii de catering se mentine in continuare cota de 24%. Cota redusa de 9% se aplica doar pentru unitatile de primire turistica, asa cum este mentionat in lege, care ofera pachete turistice (cazare+masa). Dumneavoastra ca furnizor de servicii catre hotel veti emite facturi cu tva 24%.
HG 20 precizeaza ""(6) Cota redusă de taxă de 9% prevăzută la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplică pentru tipurile de cazare în structurile de primire turistică cu funcțiune de cazare, prevăzute la art. 2^1 din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activității de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare".