avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general jurnale pt pensiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

jurnale pt pensiune

Spuneti-mi, va rog, care este jurnalul ( sau cum se mai numeste actul respectiv) pe care trebuie sa il am intr-o pensiune pt a inregistra clientii in momentul in care se cazeaza.
Momentan am Registrul jurnal incasari si plati, Reg. Inventar si inca unul - numai stiu cum se cheama.
Azi am auzit ca mi-ar mai trebui inca unul, in care sa tin evidenta clara a pers cazate. Care e acela?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 03:23, 5 Octombrie 2009
Registrul clienti.
Aici treceti fiecare persoana care se cazeaza la Dvs, impreuna cu datele pe care vi le furnizeaza in formularul pe care trebuie sa le cereti sa il completeze cand sosesc, respectiv: Nume si Prenume, Data si locul nasterii, seria si nr. buletin (pasaport), cetatenia, scopul calatoriei, data intrarii, data iesirii.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Principalele acte normative care reglementeaza activitatea pensiunilor turistice sunt:

•Hotararea nr. 805 din 23 august 2001 privind unele masuri de informare asupra tarifelor maximale pentru serviciile de cazare in structurile de primire turistice cu functiuni de cazare turistica la turismul neorganizat, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 519 din 30 august 2001;
• Hotararea nr. 1.328 din 27 decembrie 2001, privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 17 din 15 ianuarie 2002;
•Hotararea nr. 1.412 din 6 decembrie 2002, pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 923 din 17 decembrie 2002;
•Ordinul nr. 510 din 28 iunie 2002, pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 582 bis din 6 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005.
Din punct de vedere fiscal, in Codul fiscal sunt prevazute aspecte legate de aplicarea taxei pe valoarea adaugata in activitatea turistica. Printre cele mai importante prevederi legate de T.V.A., sunt:

Pentru serviciile de cazare, in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping se aplica cota redusa de T.V.A. de 9%.

Cota redusa de taxa de 9%, prevazuta de Codul fiscal se aplica pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping. In situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, cota redusa se aplica asupra pretului de cazare, fara a se defalca separat micul dejun.

Reflectarea in contabilitate a activitatii desfasurate de catre o pensiune turistica se face in functie de modalitatea in care se presteaza catre client serviciile turistice (cazare, masa si alte servicii oferite).

Cele mai uzitate servicii oferite de o pensiune turistica sunt cele de cazare si masa. Acestea pot fi oferite separat sau impreuna.

Pentru o buna evidentiere si analiza a activitatii desfasurate este indicat ca organizarea contabilitatii de gestiune sa se faca la nivelul centrelor de profit (de exemplu, cazare, restaurant, bar). Fiecare centru de profit presupune gestiune separata cu venituri si cheltuieli. Consumurile derulate la nivelul fiecarui centru de profit sunt diversificate: consumuri de alimente pentru obtinerea preparatelor, consumuri de materiale pentru curatat si igienizat, salarii, utilitati, amortizare.

In contabilitatea financiara toate consumurile sunt evidentiate pe cheltuieli dupa natura lor in momentul efectuarii, iar in contabilitatea de gestiune sunt evidentiate dupa rolul lor in cadrul centrului de profit (cheltuieli directe, indirecte)...
e vorba de o pensiune mica, aflata la inceputuri, neplatitoare de tva, doar cu servicii de cazare.
multumesc pt raspunsul prompt.
o seara buna.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
julia1andrew, utilizator
va multumesc pentru raspuns.
o seara buna.
ralu21 a scris:

Registrul clienti.
Aici treceti fiecare persoana care se cazeaza la Dvs, impreuna cu datele pe care vi le furnizeaza in formularul pe care trebuie sa le cereti sa il completeze cand sosesc, respectiv: Nume si Prenume, Data si locul nasterii, seria si nr. buletin (pasaport), cetatenia, scopul calatoriei, data intrarii, data iesirii.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin




va multumesc pt raspuns.
unde gasesc acest registru?

Alte discuții în legătură

Bed and breakfast in romania glp glp Buna ziua! As dori sa stiu daca legislatia romana permite deschiderea unei facilitati de cazare de tip \"Bed and breakfast\". Mai exact, as vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Activitate if stancu mariana stancu mariana poate o intreprindere familiala sa faca comert cu bauturi alcoolice la pahar (pentru consum) daca are inclus la activitat,i pe langa cea principala 4719, si ... (vezi toată discuția)
Inregistrare servicii cazare cu mic dejun oroian-rodica oroian-rodica Buna ziua, As dori sa stiu cum se intocmeste o factura reprezentand servicii de cazare cu mic dejun , si care sunt inregistrarile contabile? Cum se face ... (vezi toată discuția)