Hotărârea Guvernului nr. 213/2019 pentru modificarea și completarea titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a apărut în Monitorul Oficial pe 12 aprilie 2019 și se aplică deja de la data respectivă.
Documentul cuprinde două clarificări oficiale în legătură cu aplicarea cotelor reduse de TVA la pachetele de produse și/sau servicii taxate în mod diferit. Modificările la norme au fost impuse, practic, de o decizie de anul trecut a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
1. Aplicarea TVA la un pachet cu bunuri (in)separabile taxate diferit, dacă nu se poate stabili o operațiune principală
Prima clarificare este la regulile pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 9%. Concret, atunci când avem un pachet care include atât bunuri supuse cotei reduse de TVA, cât și bunuri supuse cotei-standard de TVA (19%), vândut la un preț total, se aplică cota de TVA aferentă fiecărui bun numai dacă bunurile pot fi separate. Asta dacă nu se poate stabili o operațiune principală.
Dacă separarea bunurilor este imposibilă, se consideră că vorbim de o operațiune complexă unică la care se aplică cota-standard de TVA la valoarea totală a pachetului vândut.
Ca exemplu, noul act normativ face referire la situația unui coș care include alimente, băuturi alcoolice și cosmetice. Dacă bunurile pot fi separate, se aplică TVA-ul aferent fiecărui produs. În caz contrar, se aplică cota-standard de TVA la valoarea totală a coșului.
Singura excepție de la regula de mai sus este cazul în care vorbim de bunuri acordate gratuit pentru a impulsiona vânzările. De exemplu, la vânzarea unui aragaz se dă gratuit un pachet de spaghete. Din moment ce spaghetele sunt date gratis, se aplică cota-standard de TVA pentru vânzarea aragazului.
Așadar, față de prevederile valabile până acum, această regulă din normele Codului fiscal a fost completată cu clarificările referitoare la imposibilitatea de a stabili o operațiune principală și la considerarea faptului că vorbim de o operațiune complexă unică.
2. Aplicarea TVA la un pachet cu bunuri și/sau servicii taxate diferit, dacă se poate stabili o operațiune principală
A doua clarificare introdusă în normele Codului fiscal este în legătură cu cota redusă de TVA de 5%. Aceasta este complet nouă, pentru că nu exista până acum în norme.
Mai precis, dacă un pachet cuprinde bunuri sau servicii supuse atât cotei reduse de TVA, cât și cotei-standard de TVA, se aplică cota de TVA a operațiunii principale. Asta dacă operațiunea principală poate fi stabilită, indiferent dacă prețul fiecărui element al pachetului poate fi identificat sau nu.
Astfel, în normele Codului fiscal a fost introdus și un exemplu pentru această regulă nouă: o firmă vinde un pachet de bunuri și servicii care constă în accesul la un eveniment sportiv și facilități în cadrul acestuia (catering/restaurant, alimente, acces la parcare).
Într-o situație ca aceasta, chiar dacă prețul fiecărui element care compune prețul total poate fi identificat, cota de TVA aplicabilă pachetului este de 5%. Cu alte cuvinte, se aplică TVA-ul operațiunii principale - accesul la evenimentul sportiv.
***
Conform Codului fiscal, în afară de cota-standard de TVA de 19%, mai există și două cote reduse: una de 9% și una de 5%. Cota redusă de 9% se aplică, de exemplu, la livrarea de alimente și băuturi nonalcoolice, iar cota redusă de 5% se aplică, de exemplu, la cazare și la accesul la evenimente sportive. Informații mai multe despre cotele de TVA aplicabile în anul 2019 pot fi găsite în articolul nostru de aici.