Concret, Ordinul MS nr. 15/2020, care se aplică din ianuarie, stabilește că, pentru activitățile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare în care se folosesc produse biocide în spațiile utilizate de populație, este necesară de-acum certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică. În acest sens, firmele și persoanele fizice trebuie să ceară autorizarea până cel mai târziu mâine.
O măsură similară a fost impusă prin acest act normativ și saloanelor de înfrumusețare, dar termenul până la care acestea trebuie să ceară autorizarea a fost prelungit până la 1 ianuarie 2021.
Astfel, cei care desfășoară activități de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în spații locuite sau în care au acces oamenii trebuie să obțină documente prin care să poată demonstra că respectă normele de igienă și sănătate publică.
Potrivit Ordinului MS nr. 1.030/2009, firmele pot obține certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică a activităților desfășurate prin depunerea, la direcțiile teritoriale de sănătate publică, a unei cereri, a unui memoriu tehnic, în care trebuie descris modul de îndeplinire a cerințelor prevăzute de lege, și a unei dovezi a achitării taxei de certificare, în cuantum de 200 de lei.
Produsele biocide sunt substanțe care pot distruge sau controla anumite organisme dăunătoare și pot fi incluse, potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, în patru mari categorii:
- dezinfectanți de uz casnic și industrial;
- conservanți pentru produse naturale și fabricate;
- produse de combatere a dăunătorilor;
- alte produse biocide specializate.
Măsura certificării acțiunilor de dezinsecție sau deratizare a fost introdusă după ce, în Timișoara, în urma unei acțiuni de deratizare, trei locatari ai unui bloc au murit, iar mulți alții au ajuns la spital cu greață, vărsături, amețeli sau dureri de cap.