1. Declarația de mediu se depune numai online
Dacă până acum a fost doar o alternativă, de la anul, depunerea declarației online, prin aplicația informatică pusă la dispoziție de Adminstrația Fondului de Mediu (AFM), este obligatorie. Cei care nu au încă un cont de acces trebuie să depună o cerere la AFM în acest sens.
Depunerea electronică a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu se poate realiza de către un reprezentant legal sau împuternicitul, cu semnătură electronică calificată.
2. Echipamente electrice și electronice (EEE)
Producătorii și importatorii care pun pe piața din România echipamente electrice și electronice trebuie să plătească începând din 2020 o taxă de 4 lei/kg sau de 20 de lei/kg, în cazul lămpilor. Taxa s-a aplicat până acum produsele introduse pe piață și nedeclarate la AFM, iar, din 2020, va fi corespunzătoare cantității de deșeuri de EEE corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare și cantitățile efectiv colectate.
În metodologia de calcul a taxelor și altor sume datorate Fondului de mediu, modificată anul acesta prin Ordinul ministrului mediului nr. 149/2019, sunt mai obligații care se activează pentru acești operatori economici la 1 ianuarie în zona de declarare a acestor cantități de deșeuri.
3. Vizele anuale pentru menținerea valabilității autorizațiilor de mediu/integrate
După ce prima încercare de reglementare a dat greș, de Parlament a trecut recent o nouă modificare a legii autorizațiilor care prevede că acestea nu mai au valabilități prestabilite - sunt necesare vize anuale pentru ca autorizațiile de mediu/integrate de mediu să-și mențină valabilitatea.
Parlamentul a decis să oblige la obținerea acestor vize și pentru autorizațiile date deja. Totuși, la momentul prezent nu avem o procedură pentru obținerea acestor vize, așa că solicitarea lor pentru autorizațiile în vigoare acum, de anul viitor, e încă o chestiune sub semnul întrebării.
4. Procentul de ambalaje reutilizabile introduse pe piață
Toate firmele care introduc pe piață bunuri ambalate sunt obligate ca, de la 1 ianuarie 2020, să aibă un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, procentaj ce trebuie să crească anual cu câte 5% până în anul 2025. Chestiunea e cuprinsă în Legea nr. 249/2015. Încălcarea acestei obligații atrage amenzi de la 20.000 la 40.000 lei.