În general, antreprenorii debutanți se interesează de alegerea uneia dintre cele mai simple forme de organizare: persoana fizică autorizată (PFA), întreprinderea individuală (II), întreprinderea familială (IF) sau societățile cu răspundere limitată (SRL și SRL-D -- specială pentru debutanții în afaceri, se transformă obligatoriu în SRL în trei ani). Primele trei sunt reglementate de OUG nr. 44/2008, iar societățile, de Legea societăţilor nr. 31/1990. Întreprinderea familială este constituită din doi sau mai mulți membri ai unei familii, pot fi simultan PFA sau titulari ai unor II.
În fapt, PFA-ul este potrivit pentru cei care vor să profeseze pe cont propriu, pe când SRL-ul este varianta celor care chiar vor să pună bazele unui business în adevăratul sens al cuvântului.
Util: Ce diferențe sunt între PFA și II
Cu se va ocupa firma ta?
Așa cum spuneam, un prim criteriu în alegerea entității este activitatea sau activitățile urmărite prin acel business. Legislația impune inclusiv restricții referitoare la numărul maxim de coduri CAEN ce pot fi deținute: PFA-urile pot avea înregistrate (la Registrul Comerțului) maximum cinci coduri (deci, cinci tipuri de activități), iar II/IF, maximum zece. Restricții sunt inclusiv în zona anumitor activități pentru care nu se poate alege PFA-ul ca formă de organizare, mai exact, sunt coduri CAEN interzise pentru PFA. Pentru a afla exact care sunt toate restricțiile privind formele de organizare, puteți consulta această pagină a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Notă: O precizare importantă aici e legată de obținerea finanțării prin Start-up Nation, programul guvernamental prin care sunt sprijinite afacerile debutante: e nevoie de o societate pentru a beneficia de finanțare, PFA-ul nefiind acceptat ca beneficiar eligibl în acest program.
Înregistrarea
Ambele tipuri de entități trebuie înregistrate la ONRC, prezentând o lungă listă de documente pentru fiecare tip de înregistrare (documentele necesare pentru PFA-uri sunt prezentate aici , iar cele necesare SRL-urilor, aici). Comparativ, volumul de documente e mult mai mare în cazul acestora din urmă, mai ales în contextul în care societatea este înființată de mai multe persoane.
Însă cel care vrea să se înregistreze ca PFA trebuie să demonstreze, prin documente justificative, pregătirea profesională, inclusiv experiența, dacă e cerută de lege pentru domeniul de activitate respectiv. În schimb, la înființarea societăților cu răspundere limitată, cerințele acestea nu există.
Limitări la numărul de angajați
O afacere poate porni cu un om sau câțiva, dar poate să tindă și spre un business care are nevoie de ceva mai mulți angajați. Aici, legea intervine din nou și limitează numărul de angajați pe care poate să-i aibă un PFA - maximum trei, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. Întreprinderea individuală poate angaja cel mult opt salariați. Limitări există și la IF-uri: "Întreprinderea familială nu poate angaja terțe persoane cu contract de muncă", potrivit aceleiași ordonanțe.
SRL-ul însă nu are astfel de limitări.
Impozitarea și folosirea banilor din firmă
PFA-ul/II/IF plătește un impozit pe venit de 10%, calculat în sistem real sau pe baza unor norme de venit (stabilite anual de Fisc). Relația sa cu Fiscul este cea mai ușoară, pentru că, din 2018, PFA-ul declară venitul, își stabilește ce are de plătit și plătește prin intermediului unui singur formular fiscal - declarația unică. Cu puțin ajutor, PFA-ul poate învăța să-și facă singur fiscalizarea și să nu fie dependent de un contabil.
PFA-ul care nu face mai mult de 12 salarii minime brute pe an ca venituri din activități independente și nesalariale nu e obligat să achite contribuție la sănătate (CASS), în cuantum de 10%, nici contribuție la pensie (CAS), în cuantum de 25%. Dar e liber să le plătească, dacă dorește, pentru a fi asigurat în sistemul public de sănătate și în cel de pensii de stat.
SRL-ul plătește impozit de 1% dacă are măcar un angajat și 3% dacă nu are niciunul, fiind microîntreprindere (afaceri până la un milion de euro). În unele condiții, se poate trece la impozitul pe profit (afaceri de la un milion de euro în sus), unde cota de impozitare este de 16%. Cel care se angajează cu contract de muncă în propriul SRL își asigură astfel și pensia, și sănătatea, pentru că este asigurat în virtutea calității de salariat, dar e obligat să plătească taxele salariale.
"SRL este mai greu de gestionat, contabilitatea se ține în partidă dublă și este nevoie de specialist contabil, care poate fi mai costisitor", punctau specialiștii de la Accountable pentru redacția avocatnet.ro într-un articol trecut.
Veniturile pe care PFA-ul le face pot fi folosite oricând, fără restricții. În schimb, la SRL-uri, banii se scot din firmă sub forma dividendelor, anual sau trimestrial (etapele împărțirii profitului în acest mod, aici).
Răspunderea patrimonială în afacere
"Atât la PFA cât și la SRL, în anumite condiții, se poate ajunge ca întreprinzătorii să răspundă cu patrimoniul propriu. De menționat că la SRL resposabilitatea administratorului este mult mai mare decât a asociaților, dar, în cele mai multe cazuri, la o SRL aflată la început de drum administratorul este și asociat", explicau specialiștii de la Accountable pentru redacția avocatnet.ro într-un material trecut.
Și într-un caz, și în celălalt, patrimoniul afacerii este bine definit, dar există riscul ca și PFA-ul și administratorul SRL-ului să trebuiască să răspundă pentru datorii cu bunurile proprii, nu doar cu cele ale afacerii, dacă acesta sunt insuficiente. Redacția noastră a prezentat chiar în decursul acestui an subiectul răspunderii PFA-urilor cu patrimoniul propriu, în acest material. Iar despre urmărirea silită a asociatului unic al SRL-ului am discutat câteva aspecte importante în acest articol.
În oricare caz, orice debutant în afaceri trebuie să ia în serios acest subiect atunci când pune pe hârtie toate riscurile ce pot apărea în cazul business-ului pe care dorește să-l pună pe picioare.
Util: Cum se face numirea unui administrator la SRL
În fine, întreprinderea familială nu are patrimoniu propriu și nu dobândește personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerțului, stabilește OUG nr. 44/2008. Prin acordul de constituire, fiecare membru al acesteia poate stipula constituirea, în cadrul patrimoniului său, a unui patrimoniu de afectațiune, pentru exercitarea activității economice a IF.
avocatnet.ro desfășoară o campanie de informare destinată afacerilor la început de drum, al cărei rol este familiarizarea antreprenorilor cu obligațiile legale pe care le au. Toate articolele din serie pot fi găsite aici.