Articol scris de Andrei Ene, Managing Partner
Mai întâi însă, haideți să enumerăm toate opțiunile posibile de înregistrare.
În primul rând, conform Legii 31 din 1990 cu modificările și completările ulterioare, întreprinzătorul poate înregistra afacerea sa ca și societate comercială. Iată tipurile existe de societăți comerciale:
- Societate comercială pe acțiuni (SA);
- Societate comercială în comandită pe acțiuni (SCA);
- Societate comercială cu răspundere limitată (SRL);
- Societate în nume colectiv (SNC);
- Societate în comandită simplă (SCS);
În al doilea rând, conform Legii 1 din 2005 cu modificările și completările ulterioare, întreprinzătorii se pot constitui ca și societăți cooperative. Printre cele mai cunoscute tipuri de societăți cooperative se numără:
- Societate cooperativă meșteșugărească;
- Societate cooperativă de consum;
- Societate cooperativă agricolă.
În al treilea rând, conform OUG 44 din 2008, persoanele fizice pot desfășura activități economice și înregistrându-se ca:
- Persoană fizică autorizată (PFA);
- Întreprindere individuală (II);
- Întreprindere familială (IF).
Așa cum am spus, cele mai uzitate forme de înregistrare a unei afaceri aflate la început de drum sunt SRL și PFA. Aceste două opțiuni sunt în esență foarte diferite și au foarte puține elemente în comun. Pentru a le putea compara este necesar să alegem mai întâi criteriile de comparație. Iată care sunt acestea:
- Procedura de înregistrare;
- Răspunderea întreprinzătorului;
- Perspective de dezvoltare;
- Fiscalitatea;
- Gestionarea afacerii.
Criteriul 1 – Procedura de înregistrare
PFA este mai ușor de înregistrat fiind necesare mai puține documente și chiar costurile fiind mai mici. Este important de știut că, la PFA, activitățile economice care se doresc a fi desfășurate trebuie susținute cu documente de studii și pregătire în domeniu ale titularului. Acest lucru nu este necesar la SRL.
SRL se înregistrează mai greu decât PFA în primul rând deoarece este o formă asociativă, adică pot exista mai mulți întreprinzători asociați care înființează firma pe când la PFA nu poate fi decât un singur întreprinzător.SRL poate avea, de asemnea, mai mulți reprezentanți legali, administratori. În plus sunt necesare mai multe documente și depunere de capital social.
|
Criteriul 2 – Răspunderea întreprinzătorului
Atât la PFA cât și la SRL, în anumite condiții, se poate ajunge ca întreprinzătorii să răspundă cu patrimoniul propriu. De menționat că la SRL resposabilitatea administratorului este mult mai mare decât a asociaților dar, în cele mai multe cazuri, la SRL aflată la început de drum administratorul este și asociat. Asociat în cadrul SRL este persoana care deține o cotă parte din societate iar administrator este persoana care reprezintă și angajează societatea în relațiile cu terții. O persoană poate fi în acelați timp și asociat și administrator.
|
Criteriul 3 – Perspective de dezvoltare
Prin faptul că SRL poate avea mai mulți asociați și poate opta pentru mai multe activități, această formă de organizare are mai multe perspective de dezvoltare. La acest fapt contribuie și ținerea contabilității în partidă dublă și modalitățile de raportare față de autorități, aspecte ce fac SRL mult mai credibilă în fața partenerilor de afaceri. Contabilitatea în partidă dublă evidențiază separat activele și pasivele societății oferind o informare mult mai clară iar depunerea obligatorie a bilanțului cel puțin o dată pe an și publicarea lui de către Ministerul de Finanțe fac SRL mult mai transparentă decât PFA.
PFA poate alege un număr limitat de activități, numai pe acelea care pot fi susținute cu documente de pregătire ale întreprinzătorului titular.
Contabilitatea în partidă simplă ținută de PFA oferă mult mai puține informații terților, înregistrându-se numai încasările și plățile fără a se putea cunoaște, de exemplu, datoriile viitoare ale PFA, scadente la un moment dat, sau activele aflate în proprietate.
|
Criteriul 4 – Fiscalitatea
SRL plătește un procent între 1 și 3% ca și impozit pe venitul micro-întreprinderilor. Procentul exact se stabilește în funcție de numărul de salariați cu normă întreagă astfel: 3% dacă nu există nici un salariat; 2% dacă există un salariat și 1% dacă există cel puțin 2 salariați. Odată încheiat exercițiul financiar întreprinzătorul își poate încasa remunerația sa, denumită dividende, aferent căreia se mai achită impozit de 5% impozit pe dividende și 5,5% contribuția obligatorie la asigurările de sănătate.
PFA este obligată la plata unui impozit pe venit în procent de 16%. Acest procent se aplică la diferența între venituri și cheltuieli. În plus, PFA plătește 5,5% contribuția la asigurările de sănătate și 10,5% contribuția la asigurările sociale (pensie).
|
Criteriul 5 – Gestionarea afacerii
SRL este mai greu de gestionat, contabilitatea se ține în partidă dublă și este nevoie de specialist contabil, care poate fi mai costisitor. În cazul SRL este de menționat în mod special și faptul că accesul la bani pentru întreprinzător este restricționat, acesta putând să repartizeze dividende numai după închiderea exercițiului financiar.
PFA are o contabilitate în partidă simplă care poate fi ținută la prețuri mici de către firme de contabilitate sau chiar la costuri zero de către întreprinzătorul însuși. Atâta timp cât există bani în cont, întreprinzătorul îi poate accesa oricând, nu este nevoie să aștepte încheierea exercițiului financiar.
|
Concluzii
|
Criterii | SRL | PFA |
1. Înregistrarea |
|
|
2. Răspunderea |
|
|
3. Perspective de dezvoltare |
|
|
4. Fiscalitatea |
|
|
5. Gestionarea |
|
|
Util de știut: Accountable și AvocatNet.ro pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT, dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliiilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (8)