Poliția și Inspecția Muncii controlează comerțul cu artificii
Reprezentanții poliției au început verificările la începutul săptămânii curente, acestea fiind planificate până pe 6 ianuarie 2020, potrivit unui comunicat recent. Polițiștii verifică atât firmele autorizate să vândă artificii pentru sărbătorile de iarnă, cât și comerțul ilegal din preajma piețelor, târgurilor și centrelor comerciale.
În paralel, și Inspecția Muncii a anunțat azi că desfășoară, în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, o campanie națională de verificare a comerțului cu artificii. „Această acțiune este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară și în străinătate, care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale și, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite”, a declarat Dantes Bratu, șeful Inspecției Muncii.
Controale privind deratizarea, dezinfecția și dezinsecția
Începând de astăzi și până în ultima zi din 2019, echipe mixte ale Poliției Române, direcțiilor teritoriale de sănătate publică din Ministerul Sănătății și Autorității Sanitar-Veterinare desfășoară controale la prestatorii de servicii de deratizare, dezinfecție și dezinsecție și la vânzătorii de produse specifice acestor servicii.
În esență, Ministerul Sănătății spune că se vor verifica documentele referitoare la înființarea și funcționarea prestatorilor de servicii, dar și documentele privind instituirea și atestarea personalului care activează la acești prestatori. Totodată, se verifică conformitatea produselor folosite, conformitatea produselor deținute la momentul controalelor și orice alte documente sau aspecte relevante pentru verificări.
Aceste controale vin în urma cazului controversat de la Timișoara, unde câteva persoane au murit, iar altele au ajuns la spital după ce un prestator de servicii a folosit produse prea puternice pentru a face dezinsecție. În plus, ministerul a anunțat și modificări legislative în legătură cu acest caz.
Controale în piețe, abatoare, carmangerii și restaurante
Inspectorii Autorității Sanitar-Veterinare au anunțat în paralel, pentru perioada 28 noiembrie - 7 ianuarie 2020, și cotroale specifice sărbătorilor de iarnă.
„Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane, a condițiilor sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, sau care conțin carne de porc”, scrie în comunicatul autorității.
În principal, verificările vor viza piețele agroalimentare, abatoarele, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și unitățile de vânzare cu amănuntul, cum sunt carmangeriile, măcelăriile, restaurantele, pizzeriile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice și magazinele alimentare. În plus, inspectorii sanitari vor face și verificări în trafic la transportatorii de animale, carne și produse din carne.
Și Fiscul desfășoară de obicei controale în perioada sărbătorilor
Așa cum ne-au obișnuit, inspectorii fiscali vizează în luna decembrie centrele comerciale și comercianții de alimente. În general, Fiscul acordă atenție unor aspecte precum existența actelor de proveniență, folosirea caselor de marcat și emiterea bonurilor fiscale, a chitanțelor sau a facturilor.
Totuși, judecând după practica inspectorilor de stat din ultimii ani, redacția noastră a observat că, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai pot veni controale la firme și din partea inspectorilor pentru situații de urgență și inspectorilor rutieri.
Comentarii articol (0)