„Prezentul ordin stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici pentru informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor cu privire la tacâmurile de unică folosință. Prezentul ordin se aplică tacâmurilor de unică folosință, destinate consumatorilor sau care, în condiții previzibile, pot fi utilizate de consumatori și care sunt furnizate sau puse la dispoziție cu titlu oneros sau gratuit, în cadrul unei activități comerciale, inclusiv în cadrul unei prestări de servicii”, este explicat în proiect.
Concret, comercianții vor trebui să pună la dispoziție informații din care consumatorii să-și dea seama despre riscurile folosirii tacâmurilor de unică folosință. Informațiile vor trebui să figureze atât pe ambalajul tacâmurilor, cât și la raftul la care sunt vândute.
Proiectul de ordin va avea la bază inclusiv articolul 18 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, prevedere care impune o obligație generală de informare pentru comercianți, a cărei încălcare poate fi amendată cu 1.000 - 10.000 de lei.
Tacâmurile de unică folosință sunt, de obicei, din plastic și acestea se pot rupe în timp ce sunt folosite. De exemplu, dacă oamenii înghit bucăți de plastic din ele, pot avea probleme medicale. În plus, cei de la Protecția Consumatorului spun că au propus această măsură și pentru că au observat la controale lipsa de preocupare a comercianților pentru siguranța clienților.
Conform unei directive europene pe care inclusiv România va trebui să o aplice, tacâmurile de plastic de unică folosință urmează să fie interzise din 2021.
Comentarii articol (0)