Ordinul Institutului Național de Statistică (INS) nr. 773/2021, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care se va aplica de la 1 ianuarie 2022, prevede că pragurile valorice intrastat pentru 2022 vor fi păstrate la nivelul de 900.000 lei. Mai exact, pragul valoric este valabil atât pentru exporturile intraUE de bunuri, cât și pentru importurile intraUE de bunuri.
„Operatorii economici care în cursul anului 2021 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, exporturi intra-UE și respectiv importuri intra-UE de bunuri, depășește valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie să completeze și să transmită la Institutul Național de Statistică declarații statistice Intrastat începând cu luna ianuarie 2022”, scrie în actul normativ.
De asemenea, aceeași obligație o vor avea și firmele care vor depăși aceste praguri în cursul anului 2022. În acest caz, firmele vor trebui să completeze și să transmită declarații intrastat din luna în care valoarea cumulată de la începutul lui 2021, separată pe cele două fluxuri, va depăși pragul de 900.000 lei.
Ce firme trebuie să depună declarația Intrastat
Potrivit Legii nr. 422/2006, obligația de a completa și transmite la INS datele Intrastat revine firmelor care:
- sunt înregistrate în scopuri de TVA (au cod de identificare fiscală);
- realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale UE;
- valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare dintre cele două fluxuri depăşeşte pragul valoric intrastat stabilit de INS.
Pe de altă parte, Ordinul INS nr. 1.129/2020 stabilește normele de completare a declaraţiei intrastat, precum și situațiile în care aceasta este obligatorie. Astfel, trebuie declarate toate bunurile care sosesc pe teritoriul României din alte state ale UE sau care părăsesc teritoriul ţării cu destinaţia alte state ale UE. Mai precis, este vorba despre:
- schimburile intracomunitare de bunuri care implică transfer de proprietate şi sunt destinate utilizării, consumului, investiţiei sau revânzării;
- mişcările de bunuri dintr-un stat membru UE către România sau mişcările de bunuri din România către alt stat membru UE, fără transfer de proprietate (de exemplu: transferul de stocuri, mişcări de bunuri înainte şi după procesare etc.);
- returnarea de bunuri;
- mişcările specifice de bunuri;
- leasingul financiar;
- leasingul operaţional cu o durată de peste doi ani.
Totodată, ordinul INS stabileşte şi cazurile în care nu trebuie întocmită declaraţia intrastat:
- comerţul cu servicii;
- bunurile în tranzit simplu;
- mişcările temporare de bunuri;
- mişcările de bunuri pentru/după reparaţii şi/sau întreţinere;
- schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre UE ce nu aparţin teritoriului statistic al statelor membre UE;
- schimburile de bunuri în cadrul comerţului triunghiular, în situatia în care bunurile nu intră pe teritoriul naţional al României din alte state membre UE sau nu sunt expediate din România către alt stat membru UE.
Declarația se trimite lunar, doar în format electronic
După cum stabilesc normele de completare, declarația intrastat se transmite lunar, exclusiv în format electronic, firmele având la dispoziție două modalități de transmitere: aplicaţia Intrastat online și aplicaţia Intrastat offline (ambele disponibile gratuit pe www.intrastat.ro).
Prin aplicaţia offline se descarcă un fişier ce conţine declaraţia intrastat, ce trebuie transmis prin e-mail, la declaratie.intrastat@insse.ro, sau prin aplicaţia online, disponibilă pe site.
Invariabil, termenul-limită pentru transmiterea declarației intrastat este data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, chiar dacă într-o lună această zi este liberă, precum sâmbăta sau duminica.