Prin intermediul Ordinului Institutului Naţional de Statistică nr. 1.887/2017 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informaţiilor statistice de comerţ intra-UE cu bunuri în anul 2018, publicat ieri în Monitorul Oficial, au fost stabilite pragurile valorice în funcție de care contribuabilii vor fi obligați să depună declarația statistică Intrastat în cursul anului viitor.
Pragurile astfel stabilite sunt menținute la nivelul celor aflate în vigoare în cursul acestui an, fără a fi aduse modificări nici asupra procedurii pe care contribuabilii trebuie să o aplice pentru completarea și transmiterea formularului Intrastat.
Pragurile valorice Intrastat pentru anul 2018 au fost stabilite prin intermediul Ordinul INS nr. 1.887/2017 la nivelul de 900.000 de lei, atât pentru expedieri intra-UE de bunuri, cât și pentru introduceri intra-UE de bunuri.
Astfel, operatorii economici care în cursul anului 2017 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, expedieri și respectiv introduceri de bunuri, depășește valoarea pragurilor Intrastat amintite mai sus, trebuie să completeze și să transmită la INS declarații statistice Intrastat începând cu luna ianuarie 2018.
Totodată, obligația de a completa și de a transmite aceste declarații statistice la INS revine, de asemenea, și contribuabililor care depășesc aceste praguri în cursul anului 2018. În acest caz, ei vor fi obligați să completeze și să transmită aceste declarații începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2018, serarată pentru cele două fluxuri, a depășit pragurile Intrastat stabilite prin actul normativ amintit anterior.
Spre exemplu, o firmă care va depăși acest prag în cursul lunii iulie 2018, va trebui să se conformeze acestei obligații de a completa și transmite la INS declarațiile statistice cerute, începând cu luna iulie și până la finalul anului.
Cine va depune declarațiile Intrastat
Conform normelor în vigoare, obligaţia furnizării datelor Intrastat revine operatorilor economici care îndeplinesc următoarele condiţii:
- sunt înregistraţi în scopuri de taxă pe valoare adăugată, având cod de identificare fiscală;
- realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
- valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare dintre cele două fluxuri, introduceri respectiv expedieri, depăşeşte pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Prin intermediul altui act normativ, respectiv Ordinul INS nr. 1.475/2016, au fost stabilite normele de completare a declaraţiei Intrastat, precum și situațiile în care aceasta este obligatorie.
Astfel, obligația de a completa și transmite date statistice se reține în sarcina contribuabililor care îndeplinesc condițiile de mai sus, pentru toate bunurile care sosesc pe teritoriul României din alte state membre ale UE sau care părăsesc teritoriul ţării, fiind livrate pe teritoriul altor state membre ale UE. La fel ca și până acum, este vorba de:
- schimburile intracomunitare de bunuri care implică transfer de proprietate şi sunt destinate utilizării, consumului, investiţiei sau revânzării;
- mişcările de bunuri dintr-un stat membru UE către România sau mişcările de bunuri din România către alt stat membru UE, fără transfer de proprietate (de exemplu: transferul de stocuri, mişcări de bunuri înainte şi după procesare etc.);
- returnarea de bunuri;
- mişcările specifice de bunuri;
- leasingul financiar;
- leasingul operaţional cu o durată de peste doi ani.
Totodată, sunt stabilite şi cazurile în care nu trebuie întocmită declaraţia Intrastat, acestea fiind:
- comerţul cu servicii;
- bunurile în tranzit simplu;
- mişcările temporare de bunuri;
- mişcările de bunuri pentru/după reparaţii şi/sau întreţinere;
- schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre UE ce nu aparţin teritoriului statistic al statelor membre UE;
- schimburile de bunuri în cadrul comerţului triunghiular, în situatia în care bunurile nu intră pe teritoriul naţional al României din alte state membre UE sau nu sunt expediate din România către alt stat membru UE.
Declaraţia Intrastat se transmite lunar, doar în format electronic
Declaraţia Intrastat trebuie transmisă lunar către INS, doar în format electronic. Astfel, firmele au la dispoziție două modalități prin care pot transmite declarațiile statistice solicitate.
- aplicaţia Intrastat online (disponibilă gratuit pe www.intrastat.ro);
- aplicaţia Intrastat offline (disponibilă pe același site).
Firmele care vor să utilizeze aplicația offline vor trebui să descarce un fișier de la adresa menționată mai sus, să o completeze și să o salveze în format electronic pe calculator. Aceasta se va transmite sub forma unui document atașat prin intermediul unui e-mail, la adresa declaratie.intrastat@insse.ro, dar și prin intermediul aplicației online, disponibilă pe site.
Termenul limită pentru transmiterea acestei declarații este data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară. Atunci când data de 15 este o zi liberă (spre exemplu sâmbătă sau duminică), contribuabilii pot transmite această declarație statistică, fără penalități de întârziere, și în prima zi lucrătoare care urmează datei de 15. Poți citi mai multe informații privind procedura de transmitere a declarației Intrastat în cadrul acestui articol.