Lege nr. 113 din 04/05/2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 421 din 16/05/2006 privind aprobarea Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 201/2005 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 32/2000 privind societãþile de asigurare ºi supravegherea asigurãrilor
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
Art. I. - Se aprobã Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 201 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 32/2000 privind societãþile de asigurare ºi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.191 din 29 decembrie 2005, cu urmãtoarele modificãri ºi completãri:
1. La articolul I, dupã punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmãtorul cuprins:
"11. La articolul 2, punctul 5 va avea urmãtorul cuprins:
5. asigurãtor - persoana juridicã românã autorizatã în condiþiile prezentei legi sã exercite activitãþi de asigurare, sucursala sau filiala unui asigurãtor dintr-un stat terþ, precum ºi sucursala unei societãþi de asigurare sau a unei societãþi mutuale dintr-un stat membru, care a primit o autorizaþie de la autoritatea competentã a statului membru de origine;".
2. La articolul I punctul 2 articolul 2, punctul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"11. persoane semnificative - membrii consiliului de administraþie ºi/sau ai consiliului director ºi/sau ai consiliului de supraveghere, conducerea executivã, actuarul, conducãtorii activitãþilor de asigurãri de viaþã ºi de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozitã, persoanele desemnate în funcþii de conducere specifice domeniului asigurãrilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, dupã caz, precum ºi conducerea executivã a intermediarului în asigurãri ºi/sau în reasigurãri ºi membrii Consiliului director al Fondului de protecþie a victimelor strãzii."
3. La articolul I punctul 4 articolul 2, punctul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"30. interes de participare - drepturile în capitalul altor entitãþi, reprezentate sau nu prin certificate, care prin crearea unei legãturi durabile cu aceste entitãþi sunt destinate sã contribuie la activitãþile entitãþii. Deþinerea de cãtre o entitate a unui procentaj de cel mult 20% din capitalul unei alte entitãþi se prezumã cã reprezintã un interes de participare;".
4. La articolul I, dupã punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41, cu urmãtorul cuprins:
"41. La articolul 2, punctul 47 va avea urmãtorul cuprins:
47. suma la risc - diferenþa dintre indemnizaþia de asigurare ºi rezerva matematicã stabilitã pentru contractele de asigurare care acoperã riscul de deces;".
5. La articolul I punctul 5 articolul 2, punctul 471 va avea urmãtorul cuprins:
"471. actuar - persoana fizicã înregistratã în Registrul actuarilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi ºi a normelor emise în aplicarea acesteia, specializatã în evaluarea riscului prin metode statistice care, în domeniul asigurãrilor, sunt folosite pentru calcularea primelor, rezervelor tehnice ºi a anuitãþilor;".
6. La articolul I, dupã punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 51, cu urmãtorul cuprins:
"51. La articolul 2, dupã punctul 48 se introduce un nou punct, punctul 481, cu urmãtorul cuprins:
481. organism de compensare - entitate care acordã despãgubiri persoanelor pãgubite ca urmare a unui accident survenit pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel de reºedinþã al persoanei pãgubite, provocat de un autoturism înregistrat ºi asigurat pe teritoriul unui stat membru;".
7. La articolul I punctul 7 articolul 2, punctul 55 va avea urmãtorul cuprins:
"55. intermediari în asigurãri - persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare broker de asigurare, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfãºoarã activitate de intermediere în asigurãri în schimbul unui/unei comision/remuneraþii, autorizat sau înregistrat în condiþiile stabilite de prezenta lege ºi de normele emise în aplicarea acesteia, precum ºi intermediarii din statele membre care desfãºoarã pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurãri, conform dreptului de stabilire ºi libertãþii de a presta servicii, dupã caz;".
8. La articolul I punctul 8 articolul 2, punctul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"56. intermediar în reasigurãri - persoana fizicã sau juridicã românã autorizatã în condiþiile prezentei legi, denumitã în continuare broker în reasigurare, care intermediazã, în schimbul unui/unei comision/remuneraþii, în principal, activitatea de reasigurare, precum ºi intermediarii din statele membre care desfãºoarã pe teritoriul României activitate de intermediere în reasigurãri, conform dreptului de stabilire ºi libertãþii de a presta servicii, dupã caz;".
9. La articolul I, dupã punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 121, cu urmãtorul cuprins:
"121. La articolul 2, dupã punctul 64 se introduce un nou punct, punctul 65, cu urmãtorul cuprins:
65. locul obiºnuit de staþionare - teritoriul statului în care autovehiculul este înmatriculat sau:
- în cazul în care nu se solicitã înmatriculare pentru un anumit tip de autovehicule, dar autovehiculul deþine plãcuþe de asigurare sau un semn distinctiv similar plãcuþei de înmatriculare, teritoriul statului în care a fost emisã plãcuþa de asigurare ori a fost emis semnul; sau
- în cazul în care nici plãcuþa de înmatriculare, nici plãcuþa de asigurare ºi nici semnul distinctiv nu se cere pentru un anumit tip de vehicule, teritoriul statului în care persoana care deþine autovehiculul îºi are reºedinþa permanentã."
10. La articolul I, dupã punctul 13 se introduce un nou punct, punctul 131, cu urmãtorul cuprins:
"131. La articolul 4, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
(2) Se înfiinþeazã Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, autoritate administrativã autonomã de specialitate, autofinanþatã, cu personalitate juridicã ºi cu sediul în municipiul Bucureºti, care îºi exercitã atribuþiile potrivit prevederilor prezentei legi."
11. La articolul I, punctul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"14. La articolul 4, alineatele (5)-(9) vor avea urmãtorul cuprins:
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor este condusã de un consiliu format din 7 membri, dintre care un preºedinte ºi 2 vicepreºedinþi.
(6) Structura organizatoricã ºi de personal a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, atribuþiile de conducere, de execuþie ºi de control ale personalului sãu se stabilesc prin regulamentele de organizare ºi funcþionare adoptate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sunt numiþi de Parlament, în ºedinþa comunã a celor douã Camere, la propunerea comisiilor reunite, respectiv Comisia pentru buget, finanþe, activitate bancarã ºi piaþã de capital din Senat ºi Comisia pentru buget, finanþe ºi bãnci din Camera Deputaþilor. Preºedintele ºi vicepreºedinþii se nominalizeazã pe funcþii în lista de propuneri care se supune spre aprobare Parlamentului.
(8) Numirea membrilor Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor se face de pe lista comunã propusã de Comisia pentru buget, finanþe, activitate bancarã ºi piaþã de capital din Senat ºi Comisia pentru buget, finanþe ºi bãnci din Camera Deputaþilor.
(9) Revocarea din funcþie a unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor se face la propunerea comisiilor reunite ale Parlamentului, respectiv Comisia pentru buget, finanþe, activitate bancarã ºi piaþã de capital din Senat ºi Comisia pentru buget, finanþe ºi bãnci din Camera Deputaþilor, în ºedinþa comunã a celor douã Camere, dacã acesta înceteazã sã îndeplineascã condiþiile necesare pentru exercitarea atribuþiilor sale sau dacã se face vinovat de abateri grave, incompatibile funcþiei sale."
12. La articolul I, punctul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"16. La articolul 4, alineatele (20)-(23) vor avea urmãtorul cuprins:
(20) În cazul imposibilitãþii temporare de exercitare a prerogativelor preºedintelui, reprezentarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor revine unuia dintre vicepreºedinþii acesteia, desemnat de preºedinte.
(21) Dacã atât preºedintele, cât ºi vicepreºedinþii se aflã în imposibilitate de exercitare a prerogativelor, reprezentarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor va fi asiguratã de decanul de vârstã dintre ceilalþi 4 membri.
(22) Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor delibereazã valabil în prezenþa a cel puþin 4 dintre membrii sãi, incluzând preºedintele sau, în absenþa acestuia, unul dintre vicepreºedinþi.
(23) Hotãrârile sunt adoptate cu votul majoritãþii membrilor prezenþi, iar în caz de balotaj, votul preºedintelui sau, în absenþa acestuia, cel al vicepreºedintelui care conduce dezbaterile este decisiv."
13. La articolul I punctul 19 articolul 5, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) aprobã ºi, dupã caz, retrage aprobarea, în condiþiile legislaþiei în vigoare ºi ale normelor emise în aplicarea acesteia, pentru persoanele semnificative ale asigurãtorilor, reasigurãtorilor, brokerilor de asigurare ºi/sau de reasigurare ºi avizeazã ºi, dupã caz, retrage avizul, pentru membrii Consiliului director al Fondului de protecþie a victimelor strãzii;".
14. La articolul I, dupã punctul 19 se introduc douã noi puncte, punctele 191 ºi 192, cu urmãtorul cuprins:
"191. La articolul 5, dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a1), cu urmãtorul cuprins:
a1) stabileºte obiectivele, organizarea ºi funcþionarea activitãþii de audit public intern;.
192. La articolul 5, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b1), cu urmãtorul cuprins:
b1) aprobã, în vederea acordãrii avizului prealabil pentru înregistrarea ca asigurãtor sau reasigurãtor, acþionarii, direcþi ºi/sau indirecþi, în baza prevederilor normelor emise în aplicarea prezentei legi;".
15. La articolul I, dupã punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 221, cu urmãtorul cuprins:
"221. La articolul 5, dupã litera l) se introduce o nouã literã, litera l1), cu urmãtorul cuprins:
l1) îndeplineºte calitatea de administrator al Fondului de garantare;".
16. La articolul I, dupã punctul 23 se introduce un nou punct, punctul 231, cu urmãtorul cuprins:
"231. La articolul 7, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
Art. 7. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va prezenta Parlamentului, respectiv Comisiei pentru buget, finanþe, activitate bancarã ºi piaþã de capital din Senat ºi Comisiei pentru buget, finanþe ºi bãnci din Camera Deputaþilor, în termen de 6 luni de la expirarea fiecãrui exerciþiu financiar, un raport asupra pieþei asigurãrilor din România, precum ºi o informare privind activitãþile desfãºurate."
17. La articolul I punctul 24 articolul 8 alineatul (2), litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) avizeazã, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi, la asigurãtorii sau reasigurãtorii autorizaþi, inclusiv la cei ale cãror acþiuni sunt tranzacþionate pe o piaþã bursierã, persoanele fizice sau juridice care intenþioneazã, direct ºi/sau indirect, dupã caz, sã devinã acþionari semnificativi, sã îºi majoreze cota de participare, sã renunþe la calitatea de acþionar semnificativ sau sã îºi diminueze cota de participare;".
18. La articolul I punctul 25 articolul 8 alineatul (2), litera h2) va avea urmãtorul cuprins:
"h2) stabileºte/precizeazã alte obiective de interes privind activitatea asigurãtorilor, reasigurãtorilor, intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fondului de protecþie a victimelor strãzii ºi a entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã."
19. La articolul I punctul 27 articolul 8 alineatul (2), litera k) va avea urmãtorul cuprins:
"k) constatã ºi aplicã sancþiuni, ca urmare a controlului permanent, periodic sau inopinat, asigurãtorilor, reasigurãtorilor ºi intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, acþionarilor semnificativi ori persoanelor semnificative ale acestora sau Consiliului director al Fondului de protecþie a victimelor strãzii ori conducerii entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã pentru încãlcarea prevederilor prezentei legi, a normelor, deciziilor ºi avizelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor."
20. La articolul I punctul 30 articolul 9, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Deciziile, avizele ºi circularele nu sunt supuse publicãrii, cu excepþia celor prevãzute la art. 8 alin. (2) lit. a), c), d) ºi h1)."
21. La articolul I, dupã punctul 30 se introduce un nou punct, punctul 301, cu urmãtorul cuprins:
"301. La articolul 10 alineatul (1), partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
Art. 10. - (1) Constituie venit propriu la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor:".
22. La articolul I punctul 32 articolul 11 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sucursale aparþinând unor societãþi-mamã guvernate de legi dintr-un stat terþ, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, potrivit procedurii prevãzute la art. 12 ºi cu respectarea condiþiilor stabilite potrivit cap. III2;".
23. La articolul I, dupã punctul 33 se introduce un nou punct, punctul 331, cu urmãtorul cuprins:
"331. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
(2) Un asigurãtor nu poate fi înregistrat în registrul comerþului fãrã avizul prealabil în vederea înregistrãrii emis de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor."
24. La articolul I, dupã punctul 42 se introduce un nou punct, punctul 421, cu urmãtorul cuprins:
"421. La articolul 12 alineatul (12), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
f) nu pot deþine, direct ºi/sau indirect, calitatea de acþionar, precum ºi cea de persoanã semnificativã a unui asigurãtor sau reasigurãtor persoanele nominalizate în anexa la Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 159/2001 pentru prevenirea ºi combaterea utilizãrii sistemului financiar-bancar în scopul finanþãrii de acte de terorism, aprobatã prin Legea nr. 466/2002, cu modificãrile ulterioare, precum ºi în lista întocmitã în conformitate cu prevederile art. 5 din aceastã ordonanþã de urgenþã."
25. La articolul I, dupã punctul 46 se introduce un nou punct, punctul 461, cu urmãtorul cuprins:
"461. La articolul 13, alineatul (7) va avea urmãtorul cuprins:
(7) Un asigurãtor care solicitã autorizarea conform prevederilor art. 12 alin. (71) achitã, la depunerea cererii de autorizare, o taxã de autorizare reprezentând 40% din cuantumul taxei prevãzute la alin. (1)."
26. La articolul I punctul 47 articolul 13, alineatul (9) va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Un asigurãtor, reasigurãtor sau un broker de asigurare ºi/sau de reasigurare, Fondul de protecþie a victimelor strãzii sau o entitate care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã care solicitã aprobarea pentru modificãri la condiþiile ºi documentele în baza cãrora s-a acordat autorizaþia/avizul, precum ºi orice informaþii sau certificãri din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru a-i servi în relaþiile cu terþii va achita o taxã de aprobare, avizare sau de certificare, dupã caz, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 35 euro, la cursul comunicat de Banca Naþionalã a României din data plãþii."
27. La articolul I, punctul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"48. La articolul 13, dupã alineatul (9) se introduc douã noi alineate, alineatele (10) ºi (11), cu urmãtorul cuprins:
(10) Orice persoanã fizicã sau juridicã, cu excepþia asiguraþilor, pãgubiþilor ºi a instituþiilor publice, care solicitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor informaþii, certificãri sau puncte de vedere, va achita o taxã reprezentând echivalentul în lei al sumei de 35 euro, la cursul comunicat de Banca Naþionalã a României din data plãþii.
(11) Pentru toate autorizaþiile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, distruse, pierdute sau furate, se vor elibera duplicate, la cererea persoanelor îndreptãþite, în condiþiile prevãzute în normele emise în aplicarea prezentei legi, contra unei taxe reprezentând 25% din sumele prevãzute la alin. (1) ºi la art. 36 alin. (1)."
28. La articolul I punctul 49 articolul 1510, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sucursalele ºi agenþiile asigurãtorilor ºi reasigurãtorilor autorizaþi de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, care desfãºoarã prin intermediul acestora activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul altor state membre, în baza dreptului de stabilire, sunt obligate sã aibã o marjã de solvabilitate conþinând active negrevate de orice sarcini sau datorii, din care se scad activele necorporale. Marja de solvabilitate va fi calculatã în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi."
29. La articolul I, dupã punctul 65 se introduce un nou punct, punctul 651, cu urmãtorul cuprins:
"651. La articolul 25, alineatele (2) ºi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
(2) Asigurãtorii pot încheia înþelegeri referitoare la coasigurare, pool-uri ºi alte forme de cooperare specifice, în vederea asigurãrii sau reasigurãrii unor riscuri, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi.
(3) Asigurãtorii emitenþi de documente internaþionale de asigurare, Carte Verde, vor constitui Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România, în conformitate cu prevederile Convenþiei Internaþionale Carte Verde. Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România este o asociaþie profesionalã, independentã ºi autonomã, care, în baza Convenþiei Internaþionale Carte Verde, are rol de reglementare a activitãþii asigurãtorilor emitenþi de documente internaþionale de asigurare."
30. La articolul I punctul 66 articolul 25, alineatul (31) va avea urmãtorul cuprins:
"(31) Asigurãtorii care practicã asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) se vor afilia pânã cel târziu la data de 31 ianuarie 2006 la Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România. Asigurãtorii care primesc autorizaþia de a practica asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) sunt obligaþi sã se afilieze în termen de maximum 30 de zile de la primirea autorizaþiei la Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România."
31. La articolul I punctul 67 articolul 25, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Asigurãtorii care practicã asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) pe teritoriul României ºi în afara lui au obligaþia de a constitui Fondul comun Carte Verde."
32. La articolul I, dupã punctul 67 se introduce un nou punct, punctul 671, cu urmãtorul cuprins:
"671. Dupã articolul 25 se introduce articolul 251 cu urmãtorul cuprins:
Art. 251. - (1) Toþi asigurãtorii autorizaþi sã practice asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (clasa 10 de la lit. B din anexa nr. 1, cu excepþia rãspunderii civile a transportatorului) trebuie sã constituie Fondul de protecþie a victimelor strãzii, denumit în continuare Fond.
(2) Fondul se constituie ca asociaþie, persoanã juridicã de drept privat fãrã scop patrimonial, în conformitate cu prevederile legale referitoare la asociaþii ºi fundaþii, ale prezentei legi ºi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
(3) Actul constitutiv al asociaþiei, precum ºi modificãrile ulterioare vor fi avizate în prealabil de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(4) Fondul este condus de un consiliu director format din 5 membri, care sunt supuºi avizului prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(5) Un membru al consiliului director al Fondului va fi numit de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(6) Membrii Fondului sunt obligaþi sã contribuie printr-o cotizaþie la constituirea ºi menþinerea stabilitãþii financiare a acestuia, proporþional cu volumul primelor brute încasate din vânzarea asigurãrii de rãspundere civilã care acoperã daune ce rezultã din folosirea autovehiculelor terestre, cu excepþia rãspunderii civile a transportatorului, pânã la acoperirea tuturor obligaþiilor de platã.
(7) Nivelul cotizaþiei ºi termenele de platã ale acesteia se stabilesc anual de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor. Cuantumul cotizaþiei este de pânã la 5% din volumul primelor brute încasate pentru aceastã asigurare.
(8) Bugetul de venituri ºi cheltuieli al Fondului, precum ºi rectificãrile acestuia se aprobã de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(9) În caz de deficit, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate majora în cursul anului nivelul cotizaþiei.
(10) Fondul se constituie în scopul:
a) de a furniza informaþii persoanelor vãtãmate prin accidente de autovehicule, în calitate de centru de informare (CEDAM);
b) de a despãgubi persoanele pãgubite prin accidente de autovehicule, dacã:
- autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a rãmas neidentificat sau nu era asigurat pentru rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, cu toate cã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, proprietarul acestuia avea obligaþia sã încheie o astfel de asigurare;
- în termen de 3 luni de la data la care a adresat o cerere de despãgubire, persoana rezidentã în România care a suferit un prejudiciu ca urmare a unui accident de circulaþie produs pe teritoriul unui stat situat în limitele teritoriale de acoperire, cu excepþia României, sau pe teritoriul unui stat terþ al cãrui birou naþional a aderat la sistemul Carte Verde, de un autovehicul care are locul obiºnuit de staþionare într-un stat membru al Spaþiului Economic European sau în Confederaþia Elveþianã, nu a primit un rãspuns motivat de la societatea de asigurare a autovehiculului vinovat de producerea accidentului sau de la reprezentantul de despãgubiri al acesteia ori dacã societatea de asigurare respectivã nu ºi-a desemnat un reprezentant de despãgubire pe teritoriul României sau dacã în termen de douã luni de la data producerii accidentului societatea de asigurare nu poate fi identificatã. Fondul îndeplineºte aceste atribuþii în calitate de organism de compensare.
(11) Asigurãtorii menþionaþi la alin. (1) au obligaþia sã desemneze în fiecare stat aparþinând Spaþiului Economic European ºi în Confederaþia Elveþianã un reprezentant însãrcinat cu regularizarea daunelor provocate de autovehicule supuse obligaþiei de asigurare în România rezidenþilor în aceste state, cu condiþia ca accidentul sã se producã pe teritoriul unui alt stat decât statul de reºedinþã al persoanei vãtãmate.
(12) Fondul are legitimare procesualã activã în orice proces împotriva persoanelor aflate într-o relaþie juridicã cu el, pentru obligaþiile de platã achitate sau care urmeazã cu certitudine sã fie achitate de Fond.
(13) Actul prin care se constatã ºi se individualizeazã obligaþia de platã a unui asigurãtor la Fond constituie, potrivit legii, titlu de creanþã.
(14) La data scadenþei, titlul de creanþã devine titlu executoriu, în baza cãruia Fondul va declanºa procedura silitã de recuperare a creanþelor, conform dispoziþiilor Codului de procedurã civilã.
(15) În vederea recuperãrii sumelor cheltuite, Fondul are drept de regres împotriva entitãþii care a determinat prejudiciul.
(16) Anual, Fondul va prezenta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor un raport de activitate, ale cãrui formã ºi conþinut vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(17) Raportul va fi însoþit de situaþiile financiare anuale, întocmite potrivit legislaþiei în vigoare ºi auditate în conformitate cu prevederile prezentei legi ºi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
(18) În termen de 6 luni de la sfârºitul anului precedent Fondul va publica un raport, ale cãrui formã ºi conþinut vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(19) Modul de constituire, de utilizare ºi de plasament al sumelor bãneºti la dispoziþia Fondului, precum ºi persoanele îndreptãþite a fi despãgubite se stabilesc prin norme emise în aplicarea prezentei legi de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor."
33. La articolul I punctul 68, titlul capitolului V va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Separarea managementului asigurãrilor de viaþã ºi asigurãrilor generale pentru asigurãtorii cu activitate compozitã"
34. La articolul I punctul 84 articolul 35, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În vederea obþinerii autorizaþiei, solicitantul va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor documente din care sã rezulte cã va respecta prevederile alin. (5) lit. a)-d) ºi h)."
35. La articolul I punctul 98, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"98. La articolul 35, dupã alineatul (14) se introduc patru noi alineate, alineatele (15)-(18), cu urmãtorul cuprins:"
36. La articolul I punctul 105 articolul 381, alineatele (1), (3), (6), (9) ºi (11)-(14) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 381. - (1) Încãlcarea prevederilor prezentei legi, a normelor adoptate în aplicarea acesteia, precum ºi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaþii, documente ºi rapoarte se constatã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin exercitarea unui control permanent, periodic sau inopinat al activitãþii asigurãtorilor, reasigurãtorilor, intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fondului sau entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã.
............................................................................................
(3) Sancþiunile se stabilesc de cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor în baza referatelor de constatare întocmite de cãtre direcþiile de specialitate care efectueazã controlul permanent la sediul autoritãþii de supraveghere ori a proceselor-verbale încheiate ca urmare a controalelor periodice sau inopinate efectuate de echipele de control desemnate în acest scop, la sediul asigurãtorului, reasigurãtorului, intermediarului în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fondului sau entitãþii care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã.
............................................................................................
(6) Direcþiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, care efectueazã controlul permanent în conformitate cu prevederile alin. (5), vor notifica, prin scrisoare cu confirmare de primire, persoanelor semnificative ale asigurãtorilor, reasigurãtorilor, intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Consiliului director al Fondului sau conducerii entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã despre încãlcarea prevederilor prezentei legi, ale normelor emise în aplicarea acesteia, precum ºi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaþii, documente ºi rapoarte ºi vor solicita acestora ca, în termen de 7 zile calendaristice de la primirea notificãrii, sã remitã un rãspuns prin care sã explice motivul încãlcãrii.
............................................................................................
(9) Termenele prevãzute la alin. (6) ºi, respectiv, alin. (7) curg de la data de înregistrare a primirii notificãrii de cãtre asigurãtori, reasigurãtori, intermediarii în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fondul sau entitãþile care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã, dupã caz, ºi, respectiv, de la data de înregistrare a rãspunsului la notificare de cãtre direcþia de specialitate emitentã a notificãrii.
............................................................................................
(11) Controalele periodice ºi tematica acestora vor fi notificate conducerii executive a asigurãtorilor, reasigurãtorilor ºi brokerilor de asigurare ºi/sau de reasigurare sau, dacã este cazul, Consiliului director al Fondului, agenþilor de asigurare sau de reasigurare ºi agenþilor de asigurare subordonaþi, persoane juridice, cu 30 de zile înainte de data începerii.
(12) Asigurãtorii, reasigurãtorii, intermediarii în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, persoane juridice, Fondul sau entitãþile care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã au obligaþia de a pune la dispoziþie echipelor de control periodic sau inopinat, dupã caz, un spaþiu adecvat, care pe perioada desfãºurãrii controlului sã fie folosit numai de cãtre membrii echipei.
(13) Controalele inopinate vor viza numai aspecte punctuale, rezultate din analiza rapoartelor ºi informãrilor periodice sau anuale ori a reclamaþiilor ºi sesizãrilor înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, privind activitatea asigurãtorilor, reasigurãtorilor, intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fondului sau a entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã, dupã caz, ºi nu pot dura mai mult de 3 zile lucrãtoare consecutive.
(14) Nici un asigurãtor, reasigurãtor ºi intermediar în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fondul sau o entitate care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã nu poate refuza efectuarea unui control inopinat."
37. La articolul I punctul 107 articolul 39 alineatul (2), literele b) ºi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) înmatricularea asigurãtorilor sau reasigurãtorilor la Oficiul Naþional al Registrului Comerþului fãrã avizul prealabil în vederea înregistrãrii, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
c) încãlcarea, în orice mod, de cãtre asigurãtori, reasigurãtori, intermediari în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, Fond sau de entitãþile care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã, dupã caz, a dispoziþiilor art. 5 lit. b), c), d), e), f), g), h), h1), h2), h3), i), j), l), l1) ºi m), ale art. 18, ale normelor emise în aplicarea prezentei legi, precum ºi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaþii, documente ºi rapoarte;".
38. La articolul I, dupã punctul 107 se introduce un nou punct, punctul 1071, cu urmãtorul cuprins:
"1071. La articolul 39 alineatul (2), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
e) nesolicitarea de cãtre asigurãtor/reasigurãtor/broker de asigurare ºi/sau de reasigurare a aprobãrii sau avizului, dupã caz, a/al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru acþionarii semnificativi direcþi ºi/sau indirecþi ºi pentru persoanele semnificative ale asigurãtorilor/reasigurãtorilor/brokerilor de asigurare ºi/sau de reasigurare sau, în cazul Fondului, a avizului prealabil pentru membrii Consiliului director;".
39. La articolul I punctul 111 articolul 39 alineatul (2), literele m3) ºi m4) vor avea urmãtorul cuprins:
"m3) nerespectarea de cãtre asigurãtori, reasigurãtori, brokeri de asigurare ºi/sau de reasigurare, Consiliul director al Fondului sau de conducerea entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã a termenelor de transmitere sau trimiterea cu date incomplete ºi eronate a rapoartelor, raportãrilor, analizelor, documentelor ºi informaþiilor prevãzute de prezenta lege, de normele emise în aplicarea ei sau prin decizii ori avize;
m4) nerespectarea prevederilor art. 251 ºi ale normelor emise în aplicarea acestuia de cãtre Consiliul director al Fondului;".
40. La articolul I, dupã punctul 111 se introduce un nou punct, punctul 1111, cu urmãtorul cuprins:
"1111. La articolul 39 alineatul (2), dupã litera m4) se introduce o nouã literã, litera m5), cu urmãtorul cuprins:
m5) nerespectarea de cãtre conducerea entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã ºi/sau de cãtre lectori a prevederilor art. 381 alin. (6), (9), (12) ºi (14) ºi ale normelor emise în aplicarea prezentei legi;".
41. La articolul I punctul 113 articolul 39 alineatul (3), literele c) ºi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) amendã aplicabilã: asigurãtorilor sau reasigurãtorilor, de la 0,5% pânã la 1% din capitalul social; intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, cu forma juridicã de societate pe acþiuni, de la 3% la 6%; brokerilor de asigurare ºi/sau de reasigurare, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 10% pânã la 20% din capitalul social; agenþilor de asigurare, persoane juridice, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON); agenþilor de asigurare, persoane fizice, subagenþilor ºi agenþilor de asigurare subordonaþi, persoane fizice, precum ºi lectorilor, de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON); conducãtorilor entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã, de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON); membrilor consiliului de administraþie ºi/sau ai consiliului director ºi/sau ai consiliului de supraveghere, conducerii executive, conducãtorilor activitãþilor de asigurãri de viaþã ºi de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozitã, persoanelor desemnate în funcþii de conducere specifice domeniului asigurãrilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, conducãtorului sau, dupã caz, conducerii executive a intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, persoane juridice, membrilor Consiliului director al Fondului, între 1-6 salarii nete sau indemnizaþii de ºedinþã de consiliu ale persoanelor respective din luna precedentã celei în care a fost constatatã contravenþia. În cazul în care prin aplicarea acestor amenzi se depãºeºte limita maximã prevãzutã pentru amenzi în legea-cadru care reglementeazã regimul juridic al contravenþiilor, se va aplica aceasta;
............................................................................................
e) retragerea autorizaþiei asigurãtorilor, reasigurãtorilor sau brokerilor de asigurare ºi/sau de reasigurare, revocarea unui membru sau a întregului Consiliu director al Fondului, revocarea aprobãrii acordate entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã ºi/sau lectorilor, dispunerea cãtre asigurãtori, reasigurãtori ºi brokeri de asigurare/reasigurare a radierii agenþilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, a subagenþilor, a agenþilor de asigurare subordonaþi sau a asistenþilor în brokeraj din registrele speciale în care aceºtia au fost înregistraþi, precum ºi retragerea aprobãrii pentru entitãþile ºi/sau persoanele menþionate la art. 5 lit. h3)."
42. La articolul I punctul 114 articolul 39 alineatul (3), litera c1) va avea urmãtorul cuprins:
"c1) anularea votului exprimat sau suspendarea temporarã a dreptului de vot al acþionarilor semnificativi;".
43. La articolul I punctul 119 articolul 421, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu are calitate procesualã ºi nu poate fi chematã în judecatã în procesele declanºate împotriva asigurãtorilor/reasigurãtorilor/intermediarilor în asigurãri ºi/sau în reasigurãri, chiar dacã aceºtia se aflã în procedurã de redresare financiarã sau de faliment, în procesele împotriva Fondului, pentru a rãspunde de neîndeplinirea obligaþiilor asumate de aceºtia potrivit legii ºi/sau convenþiilor internaþionale, sau în cazul proceselor împotriva entitãþilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire ºi perfecþionare profesionalã ºi/sau lectorilor."
44. La articolul I punctul 124 anexa nr. 3, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Directiva 2002/83/CE a Parlamentului European ºi a Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viaþã (Jurnalul Oficial nr. L345 din 19 decembrie 2002, p. 0001):
- expunere de motive (18), art. 1, 2, 4, 5, art. 6 alin. (4) ºi (5), art. 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 59, 61, 62, 67, 69, anexa, anexa 2."
45. La articolul I punctul 125 anexa nr. 3, punctul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"5. Directiva 2002/92/CE a Parlamentului European ºi a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurãri (Jurnalul Oficial nr. L009 din 15 ianuarie 2003, p. 0003):
- art. 1, art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 4, 6, 7, art. 7 alin. (3), art. 8, 9, 10, 11, 12, 14."
46. La articolul I, punctul 126 va avea urmãtorul cuprins:
"126. La anexa nr. 3, dupã punctul 10 se introduc patru noi puncte, punctele 11-14, cu urmãtorul cuprins:
11. Directiva a IV-a a Consiliului privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societãþi comerciale (78/660/CEE), publicatã în Jurnalul Oficial nr. L222 din 14 august 1978:
- art. 17
12. Regulamentul Consiliului (CE) 2001/2157 privind statutul unei companii europene, publicat în Jurnalul Oficial nr. L294 din 10 noiembrie 2001:
- art. 1 alin. (1)
13. Directiva 77/91, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L026 din 31 ianuarie 1977:
- art. 6 alin. (1)
14. Directiva 78/473/CEE de coordonare a dispoziþiilor legale, de reglementare ºi administrative în domeniul coasigurãrii comunitare, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L151 din 7 iunie 1978, p. 0025-0027:
- art. 10."
Art. II. - La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã articolul V din Legea nr. 403/2004 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 32/2000 privind societãþile de asigurare ºi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 976 din 25 octombrie 2004, cu modificãrile ulterioare.
Art. III. - La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã articolul III din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 61/2005 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurãrile ºi reasigurãrile în România, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 283/2005 ºi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 562 din 30 iunie 2005.
Art. IV. - (1) Fondul de protecþie a victimelor strãzii se constituie cel mai târziu la data de 31 octombrie 2006.
(2) În termen de 60 de zile de la înscrierea Fondului de protecþie a victimelor strãzii în Registrul asociaþiilor ºi fundaþiilor, acesta va prelua întreaga activitate, bunurile mobile ºi imobile afectate activitãþii, precum ºi disponibilitãþile financiare de la administratorul Fondului de protecþie a victimelor strãzii, numit în baza art. 2 alin. (1) din Normele privind constituirea, administrarea ºi utilizarea Fondului de protecþie a victimelor strãzii, aprobate prin Ordinul preºedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.108/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 537 din 24 iunie 2005.
(3) La data preluãrii, art. 61 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile ºi reasigurãrile în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se abrogã.
(4) De la data preluãrii, prevederile art. 611 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile ºi reasigurãrile în România, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se vor interpreta cã vizeazã numai Fondul de garantare.
(5) Prevederile art. 251 din Legea nr. 32/2000, care implicã statutul de stat membru pentru România, intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 ºi ale art. 76 alin. (1) din Constituþia României, republicatã.
Comentarii articol (0)