„Poate ar fi util să discutăm noi, ca societate, despre necesitatea unei declarații de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze. Pentru că, până la urmă, ca să putem controla veniturile, să ne dăm seama unde sunt problemele, trebuie să avem și o evidență a bunurilor pe care fiecare cetățean le deține”, a declarat Cristian Băcanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, la o conferință recentă organizată de publicația CursDeGuvernare.
Ideea respectivă a fost amintită în contextul nevoii de eficientizare a luptei antievaziune, iar Băcanu a subliniat ulterior, la Digi24, că „Guvernul și membrii Guvernului nu au discutat și nu au în vedere să adopte o astfel de declarație”. Însă atât a fost de ajuns - simpla precizare a ideii a dus la o dezbatere publică extinsă în ultimele zile și la o reacție negativă din spațiul public.
Cu toate acestea, ultimele trei Guverne înainte de cel condus de Ludovic Orban -- cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă -- aveau ca obiectiv clar introducerea impozitării progresive. Care era cunoscută și ca impozitare a veniturilor globale sau impozitare pe gospodărie. Acest regim de impozitare regândit pentru persoanele fizice urma să aibă la bază o declarație de patrimoniu - adică tot un fel de declarație de avere.
„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global”, scria în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu.
Ideea a fost preluată ulterior și în programul de guvernare al succesorului lui Grindeanu - Mihai Tudose: „Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată, începând cu 2018, vom implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu”.
Nici Guvernul condus de Viorica Dăncilă n-a făcut excepție, pentru că programul său de guvernare conținea, de asemenea, referirea la impozitarea gospodăriei: „Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat, organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite și, totodată, se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație.”
Punctul culminant al discuțiilor despre introducerea impozitului progresiv au fost în 2017, atunci când apăruseră inclusiv propuneri concrete de modificare a legislației fiscale. Ulterior, autoritățile au renunțat la termenul de 1 ianuarie 2018 și au lăsat chestiunea în lucru pentru o implementare ulterioară.
Așadar, chiar dacă vorbim de două noțiuni diferite -- declarația de avere și declarația de patrimoniu -- ambele fac referire, în esență, la același lucru: ce bunuri deține o persoană fizică. Însă, dacă reprezentantul Ministerului Justiției făcea o propunere în nume propriu referitoare la lupta antievaziune, ultimele trei guverne aveau planuri teoretice asumate pentru regândirea sistemului de impozitare a persoanelor fizice.
În momentul de față, persoanele fizice datorează impozitul pe venit, în cotă de 10%. Pentru cei ce lucrează ca salariați, angajatorul este cel care plătește impozitul la stat, însă persoanele fizice autorizate, de exemplu, trebuie să facă plata pe cont propriu.
Atenție! Momentan NU există niciun plan concret referitor la introducerea unei declarații de avere pentru persoanele fizice. O asemenea modificare ar trebui dezbătută public înainte de a fi adoptată și pusă în practică.
Comentarii articol (0)