Astfel, știm, în momentul de față, că Fiscul și-a asumat o simplificare a declarației unice, ca parte a planului său de îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai direcțiilor de specialitate, precum și ai organelor fiscale competente, în vederea identificării modalităților de simplificare a declarației unice pentru persoanele fizice cu termen de depunere în 2020 pentru datele fiscale aferente anului 2019”, au explicat autoritățile.
Probabil la începutul anului 2020, Fiscul va emite un nou model al declarației unice, care să fie folosit pentru definitivarea veniturilor din 2019 și estimarea veniturilor din 2020, în vederea taxării lor.
Dacă acest plan ține în totalitate de Fisc, pentru că declarația unică poate fi simplificată numai prin ordin al acestei instituții, o altă propunere majoră depinde de Parlament.
Mai precis, se dorește mutarea termenului-limită de raportare de la 15 martie la 25 mai. Dacă inițial această schimbare urma să fie introdusă prin ordonanță a Guvernului, autoritățile s-au răzgândit și au decis să trimită Parlamentului măsura, pentru a fi luată prin lege. Documentul a trecut recent de Senat și acum își așteaptă votul decisiv la Camera Deputaților.
Noutățile majore din acest an
Printre schimbările notabile apărute în 2019, cu privire la declarația unică, se numără reintroducerea deciziilor de impunere. Totuși, trebuie subliniat că acestea vizează numai acele persoane fizice care evită plata taxelor către stat și în cazul cărora Fiscul se autosesizează. Astfel, există o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit și una pentru stabilirea din oficiu a contribuțiilor de pensii și sănătate.
Apoi, deși se stabilise ca din acest an să se depună formularul exclusiv online, autoritățile s-au răzgândit pe ultima sută de metri și au reintrodus varianta transmiterii la ghișee, în format tipărit. Asta din cauza problemelor întâmpinate de serverele Fiscului, care cedau constant și nu permiteau transmiterea declarației unice.
O altă schimbare este că formularul inițial, ce a fost stabilit în anul 2018, a fost înlocuit anul acesta, însă, dacă ne luăm după planurile anunțate de autorități, cam același lucru s-ar putea întâmpla și în 2020.
În fine, mai trebuie amintit că anul acesta ne-a adus și unele modificări punctuale privind contribuția la sănătate achitată în mod opțional.