ANAF a publicat săptămâna asta un plan cu măsuri pentru eficientizarea colectării veniturilor la bugetul de stat. Acesta conține mai multe măsuri importante, două dintre ele fiind reducerea numărului de declarații fiscale pentru firme și simplificarea declarației unice pentru persoanele fizice.
Mai precis, autoritățile spun că, mai întâi, vor inventaria toate declarațiile pe care contribuabilii trebuie să le depună în prezent. Apoi, va urma identificarea formularelor „care pot fi reduse prin măsuri de natură administrativă, respectiv reducerea numărului de declarații prin comasarea a două sau mai multe formulare, cu păstrarea conținutului informațional”, așa cum scrie în documentul ANAF.
Cu alte cuvinte, în loc să depună, de exemplu, cinci declarații diferite, fiecare a câte două pagini, firmele vor depune o singură declarație care să aibă zece pagini. Adică vor exista mai puține declarații de depus, dar informațiile de transmis vor fi aceleași. Așa s-a făcut, de exemplu, atunci când s-a trecut la declarația unică pentru persoanele fizice.
Totuși, Fiscul scrie în planul său că va iniția și modificări legislative care să ducă la „reducerea directă a numărului de obligații declarative stabilite în sarcina contribuabililor”. Adică anumite obligații de declarare să fie eliminate definitiv.
În plus, în baza inventarului amintit mai sus, se va încerca, pe cât posibil, și ca anumite declarații să fie depuse mai rar de către companii.
Mai exact, se va face o analiză „în vederea stabilirii unui echilibru între volumul de informații necesar administrării impozitelor și taxelor și efortul depus de contribuabili în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative”, conform planului de măsuri. Totodată, se vor iniția propuneri „de modificare a Codului fiscal, în sensul modificării perioadei fiscale, care generează frecvența depunerii declarațiilor”.
Apoi, autoritățile fiscale vor încerca și simplificarea declarației unice pe care o depun actualmente persoanele fizice care obțin venituri independente. În acest caz, avem și un orizont de timp pentru îndeplinirea măsurii: înainte de termenul din 2020 pentru depunerea formularului (15 martie).
„ANAF a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai direcțiilor de specialitate, precum și ai organelor fiscale competente, în vederea identificării modalităților de simplificare a declarației unice pentru persoanele fizice cu termen de depunere în 2020 pentru datele fiscale aferente anului 2019”, explică autoritățile.
Așadar, probabil la începutul anului 2020, ANAF va emite un nou model al declarației unice.
În fine, planul mai face referire și la transmiterea online a tuturor declarațiilor fiscale. ANAF va termina inventarul formularelor care se pot transmite online și va face posibilă trimiterea online a declarațiilor care încă se mai depun în format tipărit.
Atenție! Măsurile prezentate de ANAF nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie transpuse în proiecte de acte normative de modificare a legislației în vigoare. Apoi, proiectele trebuie aprobate și publicate în Monitorul Oficial.