Căutări în titlu (intitle:, allintitle:, inpostitle: și allinposttitle:)
De multe ori când cauți termeni generali vei observa că rezultatele cele mai bune sunt cele care conțin termenii direct în titlul paginii. Asta nu înseamnă că răspunsul la întrebarea ta nu se poate găsi și în text, dar dacă vrei să filtrezi din start doar acele pagini care conțin în titlu cuvintele căutate de tine poți face acest lucru folosind operatorul intitle: sau allintitle: înaintea expresiei căutate.
Diferența între cele două este că allintitle: forțează prezența tuturor cuvintelor căutate care urmează după operator în titlul rezultatelor, în timp ce intitle: forțează prezența în titlu doar pentru următorul termen.
Trebuie să menționez că titlul paginii nu este textul cel mai mare din pagină, cel plasat de obicei în partea de sus a acesteia, ci titlul care apare în tab-ul site-ului respectiv în lista de pagini deschise în browser. Acesta poate coincide cu titlul afișat in pagină, dar nu este o regulă.
Operatorii inposttitle: și allinposttitle: funcționează identic cu intitle: și allintitle:.
Căutări în textul paginii (intext: și allintext:)
Operatorii intext: și allintext: funcționează cumva invers față de precedenții operatori, forțând prezența termenului de după operator (intext:) sau a tuturor termenilor ce urmează după operator (allintext:) în corpul paginilor web indexate de Google.
Situația în care o astfel de căutare se poate dovedi utilă este atunci când vrei să te asiguri că paginile returnate de căutare nu folosesc doar titluri pompoase pentru a te face să dai click (clickbait), ci chiar tratează subiectul care te interesează pe tine.
Căutare în adresa URL (inurl: și allinurl:)
Similar cu intitle: / allintitle: și intext: / allintext:, operatorii inurl: și allinurl: forțează prezența termenului de după operator / tuturor termenilor ce urmează în adresa URL a paginii.
Toți operatorii de căutare în titlu, text, adresă URL verifică prezența termenilor de căutare în aceste locații, dar nu exclud prezența lor și în celelalte locații.
Căutare de termeni alăturați (AROUND(X))
Un alt operator care permite filtrarea rezultatelor în funcție de poziția termenilor este AROUND(X), unde X este numărul maxim de cuvinte între termenul dinainte și cel de după operator. Sintaxa unei astfel de căutări este, deci, termen1 AROUND(X) termen2 și va returna toate paginile unde termen1 si termen2 sunt despărțiți de cel mult X cuvinte.
Căutare pe un singur website (site:)
Ți se poate întâmpla ca uneori să știi exact site-ul unde se găsește rezultatul dorit, însă fie nu mai ții minte pagina respectivă, fie dorești să vezi dacă există si alte pagini pe acel site care oferă răspunsuri la întrebările tale.
Operatorul pe care trebuie să îl folosești este site:, urmat de numele de domeniu vizat și extensie. De exemplu, pentru a căuta paginile care conțin termenul expert pe site-ul avocatnet.ro va trebui să scrii expert site:avocatnet.ro, fără spațiu după site:.
Rezultatele pot fi restricționate și la o extensie de domeniu anume (.ro, .com etc.). Practic, căutarea în acest caz arată în felul următor: termen site:.ro.
Căutare după tip de fișier (filetype:, ext:)
Google nu indexează doar pagini web, ci și o serie de fișiere al căror conținut îl poate parcurge și înțelege. Operatorul care permite restricționarea rezultatelor la o anumită extensie de fișier este filetype: sau ext:.
Astfel, pentru situația în care vrei, de exemplu, să cauți informații și specificații tehnice despre modelul Renault Captur în format PDF vei face următoarea căutare: renault captur specificatii filetype:pdf. Observă faptul că nu există spațiu după operator și parametrul căutării.
Formatul fiecărui fișier este indicat între paranteze pătrate înainte de titlu. Nu există o listă de extensii suportate, deci poți încerca orice extensie îți trece prin minte și vezi dacă Google știe să indexeze tipul respectiv de fișier.
Site-uri asemănătoare (related:)
Un ultim operator pe care vreau să ți-l prezint este cel care permite descoperirea de website-uri asemănătoare cu cele căutate de utilizator. Când ar fi util acest operator? Cred că atunci când dorești să descoperi pur și simplu mai multe site-uri recomandate care tratează un subiect cu unul din site-uri tale preferate sau nou descoperite.
Cel mai bun exemplu pe care pot să ți-l dau este căutarea de website-uri asemănătoare cu Google.com. Căutarea corectă în acest sens este related:google.com, fără spațiu după operator.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să cauți inteligent pe Google pentru a ajunge rapid la rezultatele dorite. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)