Se mai întâmplă și ca Google să decidă să ignore anumite cuvinte sau sintaxe din căutări când crede că a intuit foarte bine intenția utilizatorului. Nu te speria deci dacă anumite căutări par că nu afișează rezultatele dorite. Pur și simplu, așa funcționează Google.
Acestea fiind spuse, la baza algoritmului de căutare Google stă în continuare algebra booleană, adică operatorii logici ȘI (AND), SAU (OR), NU (NOT) și o serie de alți modificatori care îți permit să cauți mai eficient, excluzând anumiți termeni, precizând ordinea exactă a apariției acestora în paginile cu rezultate și alte opțiuni utile.
ȘI (AND, +)
Cel mai folosit operator de căutare pe Google este operatorul ȘI, sintaxa de folosit fiind AND sau ”+” . Și tu l-ai folosit de multe ori fără să îți dai seama pentru că este automat adăugat în clipa în care căutarea ta conține mai multe cuvinte.
Astfel, căutarea mașini electrice este identică cu mașini AND electrice și cu mașini + electrice. Indiferent de operatorul folosit, va trebui să lași spațiu înainte și după acesta.
ȘI este operatorul pe care nu ar trebui să fii nevoit să îl folosești în mod curent, fiind introdus în mod transparent de Google. Te poate ajuta însă în situațiile în care vrei să incluzi neapărat cuvinte care sunt eliminate / ignorate implicit de Google, precum prepozițiile, conjuncțiile și alte cuvinte de legătură (denumirea în engleză este ”stop words”).
SAU (OR , |)
SAU este al doilea operator important, permițând filtrarea rezultatelor care conțin fie un termen, fie altul, fie ambele. Sintaxa corectă este OR sau ”|”, ambii operatori necesitând spațiu înainte și după.
Este un operator util atunci când nu știi exact ce cuvânt ar putea fi folosit în paginile returnate de căutare, deci preferi să specifici mai mulți termeni posibili.
Ca exemplu, poate vrei să cauți produse naturale și nu știi dacă termenul folosit este ”bio” sau ”organic”, deci căutarea bio | organice îți va afișa rezultatele care conțin unul din aceste cuvinte sau ambele.
Operatorul SAU funcționează și pentru termeni care nu sunt sinonimi, bineînțeles. Până nu demult, se puteau căuta sinonime folosind operatorul ”~”, însă momentan acesta nu pare a fi funcțional, deci căutarea ~bio nu va returna sinonime.
NU (-)
Operatorul de negație, NU, este folosit pentru a exclude din lista de rezultate paginile care conțin anumite cuvinte. Sintaxa corectă este ”-”, cu spațiu înainte de operator, ce trebuie lipit de cuvântul pe care îl dorești eliminat din căutarea ta.
Astfel, mașină -diesel va returna doar pagini care conțin cuvântul ”mașină” fără a conține și ”diesel”.
Căutare după o expresie exactă (” ”)
Google oferă și un operator pentru cazul în care dorești să cauți o anumită expresie care trebuie să apară în text exact așa cum o scrii tu. Implicit, Google caută toate cuvintele din textul căutării, indiferent de ordinea în care apar în text. Dacă pui textul de căutat între ghilimele atunci căutarea va returna doar paginile care conțin expresia exactă introdusă de tine.
Asterisc (*)
Ce te faci, însă, în clipa în care vrei să cauți o anumită expresie, dar ai uitat forma exactă a acesteia? Din fericire, Google știe să folosească operatorul asterisc (wildcard) pentru a-l substitui cu unul sau mai multe cuvinte.
Foarte important de înțeles este că prin expresie nu ne referim la expresii populare sau citate, ci la un șir de cuvinte.
Ca să îți dau un exemplu, căutarea ”dacia * suv” îți va afișa toate paginile care conțin expresii ce încep cu dacia și se termină cu suv, astfel poți să-ți reamintești cum se numește modelul SUV produs de Dacia.
Ca regulă generală, atunci când faci o nouă căutare ar trebui să pornești cu doar câțiva termeni simpli, fără cuvinte de legătură, care crezi că s-ar putea regăsi pe paginile căutate de tine.
Dacă acea căutare returnează prea multe rezultate, poți începe să adaugi termeni suplimentari, care mai elimină din paginile irelevante sau care tratează o problemă generală, nu pe cea cu care te confrunți tu. Încearcă întotdeauna să gândești cum ar suna textul care ar cuprinde răspunsul dorit și folosește acele expresii pentru căutare.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să cauți inteligent pe Google pentru a ajunge rapid la rezultatele dorite. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)