Prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 s-a prevăzut ca cei cu sume poprite de Fisc să poată folosi acele sume pentru a plăti debitele restante la 31 decembrie 2018, în vederea ștergerii dobânzilor și penalităților, conform Capitolului II din ordonanță.
Cum beneficiul anulării acestor datorii în schimbul plăților pentru datoriile principale expiră azi, fiind ultima zi în care trebuie depuse cererile de anulare a datoriilor accesorii și de efectuare a plăților, acest efect asupra popririlor instituite (inclusiv în perioada în care mecanismul a fost în vigoare) va înceta și el.
Cei care au depus notificări și nu au mai ajuns să facă plățile principale pentru a obține anularea datoriilor accesorii se pot aștepta, de asemenea, la executarea silită a acestor datorii.
Mecanismul din capitolul II al ordonanței a fost deschis tuturor tipurilor de contribuabili care cu datorii bugetare restante sub un milion de lei la finele lui 2018, iar pentru datoriile peste plafon, toți contribuabilii mai puțin firmele.
Până la data de 12 decembrie, informa Fiscul, peste 55.000 de contribuabili, cu datorii către stat care depăşesc 1,72 miliarde de lei, au depus cereri de anulare a accesoriilor (dobânzi și penalități). Potrivit ANAF, dacă aceşti contribuabili îşi vor achita in integralitate până sieară datoriile vor beneficia de anularea unor penalităţi în valoare de 820 milioane de lei.
Celălalt mecanism din ordonanță, de la capitolul I, este încă în derulare (restructurarea financiară pentru marii datornici ai statului - datorii peste un milion de lei). Din informațiile ANAF am aflat că nu mulți contribuabili dintre beneficiarii estimați au depus toamna asta cereri pentru a intra în acest mecanism - redacția noastră a prezentat recent interesul pentru această facilitate, în acest material.