Codul etic internațional al contabililor a fost tradus în limba română, după cum precizează într-un comunicat publicat recent pe website-ul propriu, de către CECCAR, el fiind accesibil, în mod gratuit, pe o pagină dedicată.
În esență, documentul stabilește, potrivit comunicatului CECCAR, „principiile fundamentale de etică pentru profesioniștii contabili, reflectând recunoașterea de către profesie a responsabilității sale de a acționa în interes public”.
Mai exact, aceste principii sunt integritatea, obiectivitatea, competența profesională și atenția cuvenită, confidențialitatea și conduita profesională și reprezintă, de fapt, comportamentul așteptat de la un profesionist din domeniul contabil.
Conform CECCAR, ediția din 2018 a Codului etic internațional pentru profesioniștii contabili, care a intrat în vigoare în vara acestui an, are o nouă structură față de versiunea anterioară, acest lucru făcând conținutul „mai ușor de parcurs, de utilizat și de aplicat”.
Față de versiunile anterioare, codul intrat în vigoare în acest an conține prevederi mai clare și mai stricte cu privire la măsuri de protecție mai bine aliniate cu principiile din domeniu și la independență.
Totodată, documentul are și secțiuni noi dedicate contabililor angajați, ce vizează întocmirea și prezentarea informațiilor și presiunea de a încălca principiile fundamentale.
Pe de altă parte, codul stabilește clar și faptul că prevederile destinate contabililor angajați îi vizează și pe contabilii practicieni. Astfel, documentul stabilește prevederi mai riguroase pentru cele două categorii de contabili în legătură cu oferirea sau acceptarea de stimulente, inclusiv cadouri.
Comentarii articol (0)