Firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tinerii de cel puțin 16 ani, potrivit Legii privind internshipul nr. 176/2018, trebuie să le asigure o indemnizație de internship, altfel sunt pasibile de amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată (pentru 40 de ore de muncă săptămânal - durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui contract de internship). Prin urmare, vorbim, din 2020, de cel puțin 1.115 lei, în contextul în care salariul minim va fi de 2.230 de lei.
Internshipul trebuie să se facă obligatoriu în baza unui contract (altfel, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei), pe care entitățile (”organizații gazdă”, în termenii legii) trebuie să le înregistreze într-un registru special.
Atenție! Internul și stagiarul nu sunt totuna în sens juridic. Există o lege a internshipului, cea amintită mai sus, așa cum există și o lege ce reglementează stagiatura - Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Redacția noastră a prezentat diferențele dintre cele două reglementări în acest articol.
Comentarii articol (0)