În mod normal, contribuabilii află (aproape) pe ultima sută de metri dacă un termen fiscal se amână pentru că bugetarii primesc libere suplimentare de la Guvern. Această incertitudine planează ori de câte ori există libere legale care sunt despărțite de weekend prin una sau (chiar) două zile lucrătoare. Pentru că Executivul dă libere de la caz la caz, nu pentru tot anul.
În anul curent, zile libere suplimentare se puteau da cu ocazia Unirii Principatelor Române, a Paștelui și Zilei Muncii, a Adormirii Maicii Domnului și a Crăciunului. Însă nu în cazul tuturor acestor sărbători a dat Guvernul liber pentru bugetari. Anul viitor, în afară de sărbătoarea Anului Nou, este greu de apreciat când s-ar mai putea da libere suplimentare pentru bugetari, dar cert este că treaba asta se va stabili în prealabil.
Astfel, dacă de anul viitor se va ști încă din ianuarie dacă și ce libere suplimentare primesc bugetarii, relația contribuabililor cu Fiscul va fi puțin mai previzibilă. Firmele și persoanele fizice vor ști de la începutul anului dacă există termene fiscale amânate automat, astfel că vor putea aprecia exact cât timp au pentru întocmirea și depunerea declarațiilor fiscale, precum și pentru plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor.
Concret, aceste libere se vor stabili prin hotărâre până la data de 15 ianuarie. Însă, în același timp, se va decide și când și cum se vor recupera.
„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (...), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, scrie în Codul muncii.
Această prevedere a fost introdusă, prin lege, astă-vară și se va aplica începând cu anul 2020.
Lista actuală a liberelor legale cuprinde 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște, 1 mai (Ziua Muncii), 1 iunie (Ziua Copilului), prima și a doua zi de Rusalii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională a României), 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).
Comentarii articol (1)