Zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt stabilite exclusiv prin Codul muncii, iar în acest an sunt nu mai puțin de 15 astfel de zile. La această valoare a zilelor libere dintr-un an s-a ajuns în 2018, atunci când la lista liberelor legale din România s-a adăugat și Vinerea Mare.
De foarte multe ori, atunci când aceste zile libere sunt în apropierea weekend-urilor, Executivul ia decizia de a acorda bugetarilor una sau mai multe zile libere, astfel încât să se facă punte între zilele libere legale și zilele de weekend.
Pentru că suntem în prima parte a anului, iar salariații din țara noastră s-au bucurat de doar două dintre cele 15 libere oficiale ale anului, ne-am gândit să facem o analiză și să vedem în ce alte perioade s-ar mai putea face punți între zile nelucrătoare de sărbătoare legală și zilele de weekend, astfel încât bugetarii să poată avea perioade libere mai lungi.
După cum rezultă din calendarul zilelor libere din 2019, bugetarii ar putea beneficia de minivacanțe în lunile ianuarie, mai, august și decembrie. Mai exact, bugetarii s-ar putea bucura de minivacanțe cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), cu ocazia Paștelui și Zilei Muncii (1 mai), cu ocazia Adormirii Maicii Domnului (15 august) și cu ocazia Crăciunului (25/26 decembrie).
Astfel, bugetarii s-ar putea bucura, în nu mai puțin de patru ocazii, de prelungirea perioadelor libere. Concret, dacă Guvernul le acordă acestora o zi liberă suplimentară, bugetarii vor beneficia de următoarele perioade libere: 24-27 ianuarie (patru zile), 26 aprilie-1 mai (șase zile), 15-18 august (patru zile) și 25-29 decembrie (cinci zile).
Totuși, potrivit unor informații obținute de redacția noastră și despre care am scris aici, bugetarii vor lucra vineri, 25 ianuarie 2019, astfel încât nu vor beneficia de o minivacanță la sfârșitul acestei săptămâni. De fapt, se pare că, cel puțin până la jumătatea acestui an, bugetarii nu vor mai beneficia de zile libere suplimentare. Acest lucru s-ar datora, conform informațiilor pe care le avem, preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră, perioadă în care ministerele, dar și alte instituții din România au o agendă încărcată.
Potrivit legislației muncii în vigoare, în acest an, salariații cu program normal de lucru, adică cei ce lucrează de luni până vineri, vor beneficia de opt zile libere ce pică în timpul săptămânii. Lista completă a liberelor ce pică în timpul săptămânii:
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - joi;
- 26 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;
- 29 aprilie (a doua zi de Paște) - luni;
- 1 mai (Ziua Muncii) - miercuri;
- 17 iunie (a doua zi de Rusalii) - luni;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - joi;
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - miercuri și joi.
Apoi, o parte dintre aceste zile libere pică în prima sau ultima zi a săptămânii, ceea ce înseamnă că toți salariații din țara noastră vor avea, în 2019, două weekend-uri prelungite sau, dacă vreți, două minivacanțe. Una dintre aceste minivacanțe va avea patru zile, iar cealaltă va avea trei zile. Este vorba, mai exact, de intervalele cuprinse între 26-29 aprilie și 15-17 iunie.
Ca de fiecare dată, dacă li se acordă zile libere, bugetarii vor fi nevoiți să le recupereze. Aceste libere suplimentare ar putea fi recuperate de bugetari fie prin prelungirea zilnică a programului de lucru, fie prin lucrul într-o zi de sâmbătă.
Totuși, chiar dacă se acordă libere suplimentare bugetarilor, anumiți angajați vor trebui să lucreze și în aceste zile. Este vorba, mai exact, de cei care au locuri de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Comentarii articol (2)