BNR: Gradul de îndatorare a firmelor din România este cel mai ridicat la nivel european
Gradul de îndatorare a firmelor din România este cel mai ridicat la nivel european, în condițiile în care creșterea capitalului firmelor din ultimul an (+14 la sută) nu a reușit să compenseze în totalitate avansul înregistrat de datoriile acestora (+17 la sută), arată BNR.
BNR a prezentat marți Raportul asupra stabilității financiare, care arată principalele riscuri ce pot afecta sectorul financiar, precum și evoluțiile din sistem.
Gradul de îndatorare, măsurat ca raport între datorii și capital, s-a majorat până la 196,3 la sută la finalul anului 2018, menținându-se la unul dintre cele mai ridicate niveluri pe plan european și în apropierea pragului de semnal de 200 la sută, a arătat viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care a prezentat raportul.
Orban spune că România nu este în situaţia de a avea nevoie de un acord cu FMI
Premierul Ludovic Orban a declarat luni că România nu este încă în situaţia de a avea nevoie de un acord cu FMI în perspectivă.
"Nu suntem încă într-o astfel de situaţie (de a avea nevoie de un acord cu FMI în perspectivă - n.r.). În general ai nevoie de un acord cu FMI atunci când nu ai capacitatea de a găsi resurse financiare pentru susţinerea deficitelor. Nu suntem într-o asemenea situaţie. Aici chiar eu vreau să dau încredere şi investitorilor, vreau să dau încredere şi oamenilor. Sigur, s-a creat un dezechilibru destul de mare, dar trebuie să luăm măsuri graduale pentru a reechilibra, pentru că nu e bine să determini o contracţie foarte mare, pentru că o contracţie foarte mare care să ne ducă cât mai rapid sub 3% deficit bugetar, cât este deficitul admis prin Tratatul Uniunii Europene. O contracţie prea rapidă poate să aibă efecte negative asupra creşterii economice, asupra disponibilităţii oamenilor de a consuma, de a se împrumuta", a spus Orban.
Nouă rută feroviară din România către Viena și Budapesta
Românii pot ajunge la cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa cu trenul. Din gara Satu Mare pleacă zilnic trenuri cu destinația finală Viena și care fac o oprire și în Budapesta. După ce anul trecut a intrat pe piața trasportului feroviar din România cu o cursă directă Cluj Napoca - Viena, o companie austriacă introduce o nouă rută, cu plecare din Satu Mare. Trenul trece și prin Budapesta, așa că românii pot vizita acum și târgurile de Crăciun din Europa.
Trenul internațional care leagă Satu Mare de Viena pleacă din gară zilnic, la ora 9 dimineața. Traversează județul Bihor, trece prin Budapesta și are capăt de linie în capitala Austriei. Compania care a introdus această nouă rută a intrat pe piața transportului feroviar din România în 2018.
Comentarii articol (0)