O primă îngrijorare a ministrului merge în direcția numărului de angajați: acesta vrea să verifice dacă cei care au luat punctajul suplimentar pentru mai mulți angajați chiar îi mai au pe statul de plată.
"Cu certitudine vă spun că voi trimite controale să văd şi eu exact pe ce s-au cheltuit banii pe acest faimos program 2018 de succes, poate că aşa este, poate că e bine, dar vreau să văd că aceia care au luat punctaje suplimentare cu 4, 5, 6, 10 salariaţi îi mai şi ţin. Pentru că una este să ai o afacere de succes şi să fii corect şi alta este să măresc numărul de angajaţi şi să obţin un punctaj suplimentar", a declarat ministrul recent pentru Agerpres.
Ministrul se referă la cei care au declarat mai multe locuri de muncă pe proiect față de minimul de un loc de muncă cerut de OUG nr. 10/2017 (reglementarea Start-up Nation). Ordonanța prevede un punctaj suplimentar (10 puncte) "pentru minimum un loc de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, creat în plus".
O altă îngrijorare o reprezintă numărul mare de anunțuri de vânzare a proiectelor Start-up pe site-urile de profil. Acesta se teme că scopul proiectului, acel de a crea o nouă generație de antreprenori, nu a fost atins și că, de fapt, companii cu mulți angajați au profitat de Start-up Nation ca să deschidă noi proiecte, cu angajați transferați de la companiile lor.
"Nu poate să mă facă pe mine nimeni să cred că este un program de succes, în condiţiile în care OLX este plin de vânzări de proiecte pe Start-Up Nation. Deci dacă ai aşa ceva, eu îi spun simplu: risc reputaţional. Nu poţi să-ţi faci un proiect şi apoi să-l vinzi. Înseamnă că n-ai crezut în acel proiect, că nu vrei să-l faci, că nu şi-a atins scopul. Dacă scopul era să pornească un business şi acel business să meargă mai departe, acela trebuie să fie scopul. Nu să merg să-l vând imediat. Deci eu nu cred în proiecte care se vând pe OLX şi foarte multe proiecte - şi o să urmărim la această evaluare - au fost făcute de persoane care aveau o companie cu mai mulţi salariaţi şi au transferat o parte din salariaţi pe o nouă companie. Dacă s-a întâmplat şi acest lucru, din nou nu mi se pare că obiectivul Start-Up Nation a fost atins", a explicat ministrul economiei.
Ministrul intenționează să prezinte anul viitor o evaluare a programului din 2018 în care să prezinte eventualele probleme găsite. Acesta a dat asigurări că ediția a treia a programului va urma, cu siguranță, anul viitor, dar că intenția e de a orienta Start-up Nation către zona de tehnologie și inovare. "Noi ne dorim un alt tip de Start-Up Nation, care să fie orientat către performanţă antreprenorială, către inovare, către IT" , a mai spus ministrul pentru Agerpres.
Între timp, la Parlament a fost înregistrat un proiect cu modificări la Start-up Nation, semnat de un număr foarte mare de parlamentari ceea ce, teoretic, cel puțin, îi asigură la prima vedere șanse destul de mari să treacă de Legislativ, dată fiind susținerea atât de mare - redacția noastră a prezentat cele mai importante schimbări propuse în acest articol.