Taxa pe activele financiare ale băncilor tot va trebui declarată și plătită pentru anul 2019, ea urmând să fie scoasă efectiv din lista de obligații din 2021, când s-ar fi declarat pentru anul 2020.
Declararea taxei pentru anul trecut se face până la data de 25 august 2020, iar diferențele în plus față de taxa pe active aferentă semestrului I din 2019 se plătesc tot până la data de 25 august 2020. Diferențele în minus se vor restitui sau compensa în conformitate cu Codul de procedură fiscală.
Guvernul a apreciat că taxa pe active afectează profitabilitatea băncilor și capacitatea acestora de a spori creditarea în economie. În plus, în perioadele de recesiune, în care creditele se acordă rar, se putea ajunge în situația în care băncile erau taxate mai dur decât în perioadele de normalitate.
Redacția noastră a scris în mai multe rânduri despre efectele negative pe care le poate avea apariția taxei pe lăcomie, conform avertismentelor Băncii Naționale a României și specialiștilor financiari. Ca răspuns la reacția negativă din spațiul public, taxa pe active a fost „îndulcită” în primăvara anului trecut, însă aceasta tot era considerată împovărătoare.
Taxa pe active a fost introdusă la 1 ianuarie 2019.