Studiul de impact al BNR privind taxa pe lăcomie, ce a fost publicat de Profit.ro, confirmă temerile specialiștilor și ale mediului de afaceri referitoare la efectele negative ale acesteia.
Concret, în document se arată că, în anul 2019, aplicarea taxei pe lăcomie va duce rezultatul financiar net al sectorului bancar pe pierdere, iar șapte bănci vor avea deficit de capital. De asemenea, anul acesta vom vedea o reducere a creditării și o scădere a creșterii economice.
Apoi, pentru 2020, reprezentanții BNR estimează că rezultatul financiar net al sectorului bancar va rămâne pe pierdere, dar că 14 bănci vor ajunge să aibă deficit de capital. De asemenea, anul viitor vom vedea o continuare a scăderii creditării și a creșterii economice - ambele mult mai accentuate decât în 2019.
Totodată, studiul de impact mai arată că legarea taxei pe lăcomie de indicele ROBOR va genera o instabilitate a prețurilor și a cursului de schimb. În același timp, România va risca să fie etichetată ca țară în care nu sunt recomandate investițiile.
În afară de influențarea negativă a cursului valutar, taxa pe lăcomie poate aduce probleme majore pentru bănci, au atras atenția specialiștii în ultimele luni.
În esență, instituțiile bancare mici nu vor mai putea să reziste pe piață și vor fi nevoite să-și închidă ușile, ceea ce va duce la o reducere a ofertelor de creditare, dar și la o scădere a creditării. În plus, băncile mari își vor retrage banii din țară. În plus, poate cea mai mare problemă a taxei pe lăcomie este stabilirea ei în funcție de nivelul ROBOR, o decizie lipsită de logică.
Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la 1 ianuarie 2019, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Băncile sunt obligate să calculeze, să declare și să plătească trimestrial taxa pe active, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului vizat. Asta înseamnă că prima declarare și plată a taxei pe lăcomie urmează să fie în aprilie 2019.
Recent, în spațiul public au apărut informații conform cărora Ministerul Finanțelor ia în calcul două soluții pentru „îndulcirea” taxei pe active. O primă soluție ar fi înlocuirea taxei raportate la ROBOR cu o taxă anuală fixă care să se aplice numai anumitor active, nu tuturor. Iar a doua soluție ar fi înlocuirea indicelui ROBOR cu un alt indice.