Proiectul de lege care prevede majorarea alocațiilor de două ori și-a terminat parcursul legislativ în Parlament săptămâna trecută: a fost adoptat și la deputați cu o majoritate semnificativă.
Noile valori ale alocațiilor sunt următoarele:
- pentru copiii până la doi ani și pentru cei cu dizabilități până la trei ani: 600 de lei;
- pentru copiii peste doi ani: 300 de lei;
- pentru copiii între trei și 18 ani: 600 de lei.
Majorarea efectivă la sumele de mai sus este însă departe de a fi o certitudine. Proiectul trebuie să primească și semnătura președintelui statului, care îl poate însă trimite înapoi în Parlament (de exemplu, pentru nefundamentarea măsurii din punct de vedere bugetar).
Dacă proiectul este trimis înapoi în Parlament, măsura cu totul este pusă sub semnul întrebării cu privire la punerea în practică: ea ar putea sfârși prin a fi respinsă cu totul, modificată în sensul în care majorarea să fie alta, într-un final. Desigur, nu e exclus nici ca aceasta să iasă și a doua oară din Parlament, iar președintele nu va mai putea să trimită și a doua oară proiectul înapoi. În orice caz, în situația în care proiectul e trimis înapoi, nu se știe dacă și când se va produce majorarea.
Dacă președintele nu trimite proiectul înapoi în Parlament, decretul de promulgare și publicarea în Monitorul Oficial sunt ultimii pași pentru ca proiectul să devină lege și să producă efecte juridice. Majorările trebuie să aibă loc din luna următoare celei de publicare în Monitorul Oficial a legii (iar legea intră în vigoare la trei zile de la publicarea ei). Având în vedere că pentru sectorul bugetar nu mai sunt multe zile lucrătoare pe acest an, majorarea nu mai poate avea loc pentru alocațiile din ianuarie. Practic, alocațiile se vor dubla, pe această premisă, începând cu cele din februarie.
Trebuie mențioant însă că o majorare minoră va avea loc în ianuarie, pentru că luna trecută a fost oficializată măsura majorării alocațiilor cu 100% din rata medie anuală a inflației.
Comentarii articol (1)