Ministrul Justitiei, Monica Macovei a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Legea finantarii partidelor politice "a fost adoptata foarte greu de Guvern" si ca are "temeri si emotii legate de ce se va intampla cu aceasta Lege in Parlament", in perspectiva in care trebuie adoptata pana in toamna.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Legea finantarii partidelor politice "a fost adoptata foarte greu de Guvern" si ca are "temeri si emotii legate de ce se va intampla cu aceasta Lege in Parlament", in perspectiva in care trebuie adoptata pana in toamna. Ministrul si-a exprimat speranta ca initiatorii proiectului, respectiv Asociatia Pro Democratia si Institutul pentru Politici Publice vor participa si sustine aceasta lege in Parlament.
Raportul Comisiei Europene a semnalat intarzierile privind adoptarea acestei legi, iar Jonathan Scheele, seful Delegatiei CE in Romania a avertizat saptamana trecuta ca problema finantarii partidelor este un aspect deosebit de delicat si ca nu este numai problema Romaniei ci si a altor tari membre UE.
Guvernul a aprobat proiectul legii privind finantarea partidelor politice. Intre noutatile noului document sunt obligatia partidelor de a prezenta lista completa a surselor de finantare, este redus plafonul maxim al donatiilor facute de membrii de partid iar autoritatea de verificare a finantarilor va fi una singura, nu patru ca pana acum.
Noua lege urmareste transparenta surselor de finantare si controlul privind finantarea partidelor politice. Pentru a se realiza transparenta surselor de finantare a partidelor, partidele trebuie sa publice toate veniturile din cotizatii si cele obtinute din alte surse, nu doar donatiile ca pana acum. In plus, partidele care nu au primit donatii trebuie sa faca public acest lucru in Monitorul Oficial.
Monica Macovei a anuntat ca nivelul finantarii de la buget a partidelor politice va depinde, de acum inainte, si de rezultatele obtinute la alegerile locale, nu numai de cele de la parlamentare. Astfel, 75% din finantarea de la buget va fi primita de partide in functie de rezultatele la alegerile generale iar 25% in functie de reusita in alegerile locale.
Noul proiect de lege aprobat mai prevede micsorarea cotizatiei data de membri de partid la o suma simbolica. Astfel, aceasta nu poate depasi 12 salarii minime brute pe economie fata de 100 de salarii acceptate pana acum.
Un alt punct important al noii legi este acela ca interzice abuzul de resurse publice in campania electorala.
Pe de alta parte, partidele au obligatia de a include si discounturile in contabilitatea proprie, pentru ca sub acestea se pot ascunde donatii, a explicat Monica Macovei. Amenzile pentru incalcarea legii au fost marite la 300-500 milioane de lei.
De asemenea, potrivit noului proiect de lege in locul celor patru institutii care aveau atributii in controlul aplicarii legii, acum va ramane una singura si anume Autoritoritatea Electorala Permanenta.
Comentarii articol (0)