Concret, ANPC avertizează firmele, prin intermediul unui anunț de presă publicat recent pe website-ul instituției, că există mai multe persoane care, cu ajutorul unor legitimații false, desfășoară controale și aplică amenzi firmelor, solicitând, totodată, și plata pe loc a acestora.
După cum precizează ANPC, atunci când fac controale la firme, falșii comisari ai autorității se folosesc de legitimații care seamănă foarte bine cu cele oficiale. Prezentăm mai jos modelul oficial al legitimației de control utilizată, în prezent, de către inspectorii ANPC.
Modelul oficial al legitimației ANPC
Totodată, ANPC subliniază și faptul că reprezentanții instituției nu solicită niciodată firmelor achitarea în numerar a amenzilor aplicate după efectuarea controlului, iar amenzile nu trebuie plătite direct la comisarii autorității. În cazul în care, în urma unui control al comisarilor ANPC, o firmă este sancționată cu amendă, aceasta se achită numai la trezoreria de care aparține firma. Ulterior, copia dovezii plății amenzii se va transmite Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor.
Pentru a evita eventualele fraude, ANPC sfătuiește firmele să solicite reprezentanților autorității veniți în control ordinul de serviciu în baza căruia se desfășoară acțiunea, acesta fiind semnat de comisarul-șef sau de comisarul-șef adjunct, să verifice legitimațiile acestora (modelul oficial e cel de mai sus), să nu achite amenzile la comisari și să anunțe imediat poliția dacă suspectează că cei veniți în control nu sunt reprezentanți ai autorităților.
Pe de altă parte, potrivit legislației în vigoare, comisarii ANPC trebuie, atunci când efectuează controale la firme, să prezinte ordinul de serviciu, document în baza căruia se face controlul, să se înregistreze în registrul unic de control al firmei și să nu solicite reprezentanților firmei controlate plata în numerar a eventualelor amenzi aplicate.