Dacă în edițiile anterioare prezentam fisele de control pe care ANPC le-a făcut publice pentru a ajuta comercianții să facă corecții ale activităților pe care le desfășoară, astfel încât să evite sancțiunile pe care inspectorii le pot administra, astăzi vom trata o altă modalitate pe care această autoritate o pune la dispoziția celor interesați să își desfășoare activitatea în strictă conformitate cu prevederile legale.
Spre deosebire de alte instituții îndreptățite prin lege să efectueze controale la comercianți, ANPC oferă acestora posibilitatea de a solicita efectuarea unui control prealabil unei inspecții în sine.
Astfel, firmele interesate pot solicita efectuarea unui așa numit ”control voluntar”, un ”ajutor oferit de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor operatorilor economici cu activitatea pe teritoriul României. Autoritatea oferă consultanță gratuită conform art. 3 (1) lit. w din HG 700/2012 «acordă consultanță de specialitate în domeniul protecției consumatorilor pentru operatorii economici», prin unitățile teritoriale, respectiv Comisariatele Județene pentru Protecția Consumatorilor”, după cum reiese din chiar secțiunea dedicată acestei materii de pe site-ul instituției.
Companiile interesate de o o verificare prealabilă a comisarilor ANPC pot depune o cerere aici, dar trebuie să țină cont de faptul că întâietate vor avea firmele care își desfășoara activitatea în domeniile HoReCa, comerț cu produse alimentare și cele care prestează servicii în directă legătură cu sănătatea consumatorilor. Odată ce instituția va desemna un comisar care va da curs cererii de efectuare a unui control voluntar, acesta va comunica firmei solicitante data la care va avea loc inspecția.
Operatorii economici care solicită un control voluntar nu vor fi amendați dacă se descoperă probleme. În schimb, vor primi un plan de remediere, cu un termen specific pentru a își rezolva problemele. Evident, comisarii ANPC vor verifica ulterior dacă au fost luate măsurile stabilite în cadrul controlului voluntar și, dacă firma s-a conformat recomandărilor, un semn distinctiv afișat într-ul loc vizibil va anunța consumatorii despre verificarea făcută și remedierea deficiențelor.
Singura excepție de la această regulă este aceea a operatorilor economici care pun în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor controalele voluntare care relevă situații grave putându-se solda cu sancțiuni.
La solicitarea avocatnet.ro, ANPC a comunicat faptul că, de la operaționalizarea posibilității de a solicita un control voluntar ”la nivel național, la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în ultimul an s-au înregistrat 166 de solicitări de control de fond voluntar din partea operatorilor economici”.
De asemenea, instituția a precizat faptul că nici una dintre companiile cercetate la solicitarea acestora nu a fost sancționată.
Comentarii articol (0)