1. Creșteri salariale - cine și cât?
Salariile unor bugetari ar trebui să crească și în acest an, în contextul promisiunilor din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, unde s-a stabilit ca în perioada 2019-2022 salariile bugetarilor să crească treptat până la atingerea maximelor din anexele legii pe categorii de bugetari.
Iar OUG nr. 114/2018 a venit cu o prevedere specială pentru cadrele din învățământ: creșteri accelerate ale salariilor pentru personalul didactic de predare, cel didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și cel de îndrumare și control din învățământ. În teorie, angajaților din învățământ ar trebui să le crească semnificativ salariile în 2020:
"(...) personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:
a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
c) începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022", potrivit ordonanței.
Sporurile bugetarilor pentru munca în condiții deosebite, grele sau periculoase sunt anul acesta la nivelul din decembrie 2019, ca urmare a OUG nr. 1/2020. "Înghețarea" e valabilă și pentru indemnizații, prime, compensații ș.a. asemenea. Guvernul stabilise inițial un mod diferit de calcul pentru sporuri. Inclusiv definiția sporului era propusă pentru modificare, astfel încât să includă două alternative de calcul, una dintre ele fiind stabilirea sporului ca procent din salariul de bază minim brut garantat în plată.
3. Cât e indemnizația de hrană?
Prin aceeași ordonanță din 2020 s-a decis ca suma de bani acordată bugetarilor pentru hrană anul acesta să rămână la aceeași valoare cu cea de anul trecut, mai exact 346 de lei. Cei 346 de lei reprezintă valoarea brută a indemnizației de hrană, aceasta fiind asimilată salariilor, adică se datorează impozit și contribuții obligatorii pentru ea, fapt ce duce la diminuarea cuantumului primit, de fapt, de bugetari.
4. Cum rămâne cu voucherele de vacanță?
Deși s-au vehiculat și chiar pus în dezbatere unele modificări în acordarea banilor de vacanță în țară, nimic nu s-a concretizat, așa că a rămas că și în 2020 voucherele de vacanță pentru bugetari se acordă la fel ca în 2019: 1.450 de lei de persoană, sub forma unor vouchere ce se pot folosi numai în unități turistice din interiorul țării.
5. Munca suplimentară și cea în weekend sau în liberele legale, compensată numai cu timp liber
Bugetarii sunt recompensați anul acesta numai cu timp liber pentru munca suplimentară (cea făcută peste program), dar și pentru munca în zilele de repaus săptămânal (sâmbăta și duminica, de obicei) sau în liberele legale, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți. În mod normal, dacă nu se putea acorda acel timp liber în compensare, bugetarii ar fi primit un spor salarial. Excepțional, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și alte câteva categorii de personal pot fi recompensate bănesc pentru orele peste program. În perioada 2020-2021, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiști, polițiștii din penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017, potrivit OUG nr. 1/2020.
6. Nu se acordă nici anul acesta
Tot prin vestita OUG nr. 114/2018 s-au stabilit pentru 2020 și alte măsuri: bugetarii nu primesc în afară de voucherele de vacanță decât tichete de creșă, dar nicio altă categorie de bilete de valoare reglementate de lege (tichete de masă, culturale, cadou). De asemenea, bugetarilor nu li se vor acorda premii. Prin excepție, se pot da premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia. În 2020 se păstrează și regula conform căreia nu se acordă ajutoarele sau indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Totuși, acestea se acordă dacă încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu are loc din cauza decesului.
7. Indemnizația de merit
Și aceasta a fost înghețată ca urmare a OUG nr. 1/2020 la valoarea din anul trecut: 6.240 de lei.
În fine, Guvernul părea că concretizase, la finele anului trecut, ideea interzicerii cumului pensiei cu salariul de la stat. Aceasta era inclusă într-un proiect legislativ pe care își asumase răspunderea în Parlament, dar care a fost contestat în parte la Curtea Constituțională și nu a mai ajuns în vigoare. Nu este exclus să vedem însă anul acesta că această interdicție este oficializată până la urmă.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (7)