Comparația o facem plecând de la premisa că ambii au un venit lunar brut de 3.000 de lei, iar PFA-ul aplică sistemul real pentru determinarea venitului net (adică scăzând eventualele cheltuieli deductibile).
Pe de o parte, pentru salariatul cu 3.000 de lei salariu brut, pentru care se plătesc impozitul și contribuțiile sociale, salariul net este de 1.774 de lei (s-a aplicat și o deducere personală de 195 de lei, la care acest salariat are dreptul chiar dacă nu are pe nimeni în întreținere pentru că are un venit de până la 3.600 de lei - mai multe despre deducerile personale, aici). Salariul net ar mai putea crește, nu foarte mult, în măsura în care angajatul are una sau mai multe persoane în întreținere și astfel poate beneficia de o deducere personală mai mare. La un salariu brut de 3.000 de lei, se plătesc statului următoarele (de către angajat) - calculatorul de salarii este disponibil aici:
- impozit 10%: 176 de lei;
- contribuție la sănătate 10%: 300 de lei;
- contribuție la pensii 25%: 750 de lei.
Practic, salariatul acesta dă puțin peste 42% din salariul său brut statului. O situație mai avantajoasă o au salariații care beneficiază de regimul fiscal pentru construcții, unde cota de contribuție la pensie este redusă și există scutirile pentru impozitul pe venit și pentru contribuția la sănătate, astfel că rămân cu mai mulți bani în mână la final de lună (mai exact, 2.362 de lei e salariul net).
Pe de altă parte, un PFA care are venituri brute de 3.000 de lei într-o lună, dă statului un impozit de 10%, adică 300 de lei, în ideea în care nu are ce încadra la cheltuieli deductibile și scădea, astfel, impozitul (lista cheltuielilor deductibile și nedeductibile, aici).
Cât despre contribuțiile la pensii și sănătate, ele sunt datorate, la modul general, doar dacă veniturile independente (alături de alte posibile venituri nesalariale) nete depășesc anual 12 salarii minime brute (adică 26.760 de lei). Să luăm contribuția la pensie: cota de 25% se aplică unui venit ales, pentru că așa permite Codul fiscal, dar care să fie de cel puțin salariul minim brut. Mai exact, dacă alege acest minim și nu vrea să plătească mai mult, atunci PFA-ul datorează lunar o sumă de 557,5 lei.
Iar în cazul contribuției la sănătate, baza la care se aplică cota de 10% este tot salariul minim pe economie (baza anuală - 12 salarii minime brute). Prin urmare, PFA-ul datorează lunar o sumă de 223 de lei la sănătate.
Așadar, taxarea PFA-ului rămâne și anul acesta mai avantajoasă decât a salariatului. Pentru veniturile mai mici, având în vedere obligația de a plăti CAS și CASS doar de la un plafon minim de venituri anuale în sus, avantajul este cu atât mai vizibil, dacă ne uităm strict la banii care rămân în buzunarul celui care obține venitul. Cu toate acestea, PFA-ul respectiv nu contribuie la pensie și nu este asigurat nici la sănătate, dacă nu este și salariat în același timp sau asigurat prin efectul legii, în alte situații.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.