avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Care sunt procentele contributiilor ale unei PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Care sunt procentele contributiilor ale unei PFA?

Buna ziua,

Un prieten lucreaza in functia de contabil si doreste sa se inregistreze si ca persoana fizica autorizata (PFA - daca este posibil). Acesta ar vrea sa stie:
- daca ar fi PFA ar avea contributii mai mici la CAS, CASS, Somaj, etc? Daca da, care ar fi procentul pentru fiecare contributie in parte.
- daca beneficiaza de somaj dupa terminarea activitatii ca PFA (adica, daca ar da faliment dupa vreo 12 luni)
- daca trebuie facute declaratii si state de plata.

As ruga sa-mi spuneti si baza legala.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: alinpris , utilizator 12:26, 12 Martie 2010
in primul rand prietenul dvs care este contabil angajat ca sa se inregistreze ca si persoana fizica autorizata PFA trebe sa faca dovada ca este contabil autorizat sau expert contabil membru ceccar care se probeaza cu carnetul de membru sau certificatul care atesta profesia independenta si sa fie membru activ(viza anuala la zi)
Acte normative care reglementeaza activitatile independente
OUG nr44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
referitor la activitatea independenta si contributii obligatorii in cazul in care este angajat cu carte de munca atunci nu trebe sa se asigure in sistemul de pensii , dar asigurarile de sanatate se platesc si sunt reglementate de legea nr.95/2006 art.257 alin2 litb)
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
-impozitul pe venit in cazul profesiei independente este reglemtat de art 48 codul fiscal si normele de aplicare ale codului fiscaldeclaratii nu trebuie facute si nici state de plata pfa nu poate angaja personal, doar intreprinderile individuale pot
somaj si contributia la pensie nu se plateste fiind angajat cu contract de munca nu este obligatorie asigurarea celor doua, doar impozitul pe venit in cota de 16% aplicata asupra difentei dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, respectiv sanatatea 5.5% aplicata asupra venitului net
~ Conținut șters la cerere ~
In primul rand puteti face un contract de colaborare cu cel care detine cabinetul si platiti impozit de 16% asupra diferentei dintre veniturile pe care le veti realiza minus cheltuielilile aferente veniturilor, acuma problema este asa:
1.daca aveti contract de munca deci sunteti salariat atunci mai platiti doar 5.5% sanatate la venitul net
2 .daca nu sunteti salariat ca si pfa sunteti obligat sa va inregistrati si la casa de pensii sa platiti si acolo la suma pe care o stabiliti pentru cartea de munca ca fiind un salariu lunar sa zicem la care se aplica 29% procent de impozit
Deci in concluzie fara contract de munca ( doar contract de colaborare )platiti 16% la venitul brut impozit care se vireaza la bugetul de stat. 5.5% la sanatate la venitul net realizat si 29% la casa de pensii la venitul stabilit ca si salar lunar pt cartea de munca;
Buna!
Cei 29% acum sunt sunt de fapt 31,3% si daca facem un calcul cu obligatiile pe care trebuie platite, (cas,pensii,somaj,impozit,etc),dintr-un venit de 1.309 lei pe luna, mai ramai cu cca.650 lei, iar in cazul de fata mai bine un an somaj cu cca. 500 lei si stai acasa fara sa faci nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare impozite pfa timmy timmy Buna ziua, Daca optez pentru infiintarea unei pfa ( sunt proaspat absolvent, nu am avut si nu am nici un contract de munca) ce impozite si contributii ... (vezi toată discuția)
Pfa traducator si interpret + angajata la o firma in afara domeniului - ce taxe trebuie sa platesc? Cbunescu Cbunescu Am urmarit multe discutii in ultima vreme legate de prevederile OUG 58, dar nicaieri nu am gasit explicatii pentru urmatoarea situatie, in care ma aflu: - ... (vezi toată discuția)
Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi trebuia sa depun declaratii? AndreeaFP AndreeaFP Buna seara, Vin si eu cu o intrebare destul de disperata avand in vedere situatiile in care suntem pusi in aceasta tara condusa de niste oameni ffff ... (vezi toată discuția)