Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
Această entitate se ocupă de verificarea respectării legislației protecției consumatorilor, pe aspectele ce țin de securitatea produselor și serviciilor și apărarea drepturilor consumatorilor, conform Hotărârii Guvernului 700/2012.
Controalele sunt desfășurate de comisari la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii (inclusiv financiare) și în unitățile vamale. Reprezentanții Autorității au acces atât în locurile în care se produc, depozitează sau comercializează produsele sau în care se prestează serviciile, cât și la documentele referitoare la acestea (cu excepția verificărilor igienico-sanitare și sanitar-veterinare la producătorii de produse alimentare).
În plus, Autoritatea mai poate verifica și respectarea regulamentelor europene ce țin de protecția consumatorilor. Iar comisarii acesteia pot aplica amenzi și pot decide suspendarea sau chiar oprirea activității comerciale.
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Entitatea respectivă se ocupă, în esență, de controalele din domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Potrivit Hotărârii Guvernului 1.415/2009, personalul de control sanitar verifică aplicarea legislației sanitar-veterinare, activitatea de comerț (inclusiv intracomunitar), import, export și tranzit, dar se ocupă și de inspecții la frontiera țării noastre. De asemenea, Autoritatea mai verifică siguranța alimentelor, de la producerea materiilor prime și până la produsele ajunse la consumatori, companiile care produc, procesează, transportă și vând alimente.
Inspectorii sanitari pot aplica amenzi, pot reține sau sechestra alimentele necorespunzătoare, pot dispune confiscarea, distrugerea sau incinerarea alimentelor care nu pot fi consumate și tăierea sau uciderea animalelor.
Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier
Inspectoratul se ocupă de verificarea respectării reglementărilor naționale și internaționale din domeniul transporturilor rutiere. Așa prevede Hotărârea Guvernului 1.088/2011.
Printre altele, inspectorii rutieri pot să controleze spații de lucru și de arhivare și să dea amenzi. Aceștia se ocupă de verificarea legalității activităților transportatorilor rutieri, dar și de controale în trafic la vehiculele pentru transportarea persoanelor și a mărfurilor (existența și autenticitatea documentelor de transport și a rovinietei, existența tahografului și a limitatorului de viteză, ambalajele mărfurilor).
Administrația Fondului pentru Mediu și Garda Națională de Mediu
Interesant este că Administrația Fondului pentru Mediu poate să desfășoare inspecții fiscale și controale inopinate, însă numai pentru taxele și contribuțiile ce sunt datorate de companii la bugetul Fondului pentru mediu.
Apoi, această entitate mai poate, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 196/2005, să controleze firmele care au proiecte pentru care au primit finanțare din Fond, firmele autorizate pentru preluarea responsabilității privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și firmele autorizate pentru preluarea responsabilității privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili.
Referitor la Garda de Mediu, Hotărârea Guvernului 1.005/2012 prevede că aceasta are comisari care se ocupă de verificarea activităților cu impact asupra mediului, a măsurilor de protecție a mediului, a comerțului și folosirii îngrășămintelor chimice și a produselor de protecție a plantelor, a întreținerii spațiilor verzi și parcurilor, a investițiilor care necesită aviz sau acord de mediu.
Ambele entități de mediu pot aplica amenzi, însă Garda mai pote să și confiște bunuri sau să dispună suspendarea ori încetarea activității din cauza poluării și deteriorării mediului.
Poliția Română și Poliția Locală
Polițiștii pot face investigații privind criminalitatea economico-financiară sau bancară, potrivit Legii 218/2002. Totodată, polițiștii mai pot verifica existența analizei de risc la securitate fizică, așa cum reiese din Legea 333/2003 și normele sale de aplicare.
Însă mai trebuie luați în calcul și polițiștii locali, care pot să verifice, așa cum scrie în Legea 155/2010, dacă firmele au încheiat contracte de salubrizare, legalitatea comercializării produselor în piețele agroalimentare, târguri și oboare, existența autorizațiilor, aprobărilor, documentelor de proveniență a mărfii, buletinelor de verificare metrologică pentru cântare, avizelor și altor documente, respectarea prevederilor legale privind orarul de aprovizionare și funcționare.
În plus, polițiștii locali mai pot sprijini inspectorii sanitari, de mediu și de protecție a consumatorilor în activitatea de control.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Inspectoratul se ocupă, în esență, de verificarea respectării legislației specifice apărării vieții, bunurilor și mediului de incendii și dezastre. Acesta poate face inspecții și controale, dar se ocupă și de eliberarea sau anularea avizelor și autorizațiilor specifice domeniului său de activitate.
Potrivit Hotărârii Guvernului 1.490/2004, Inspectoratul poate să dea amenzi, să stabilească restricții sau să interzică orice operațiuni sau lucrări, pentru prevenirea situațiilor de urgență. Totodată, personalul de control mai poate să dispună sistarea lucrărilor de construcții sau oprirea funcționării ori folosirii construcțiilor sau amenajărilor, să dispună suspendarea sau încetarea activității comerciale și să intre în orice spații ale firmelor.
Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc
Oficiul Jocurilor de Noroc se ocupă, în mare, de verificarea activităților din domeniul jocurilor de noroc (inclusiv inopinat), după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului 20/2013. La fel ca Fiscul, și această entitate de stat face analize de risc pentru a stabili ce companii trebuie controlate.
Inspectorii Oficiului au dreptul, printre altele, să dea amenzi, să legitimeze persoane din cadrul companiilor verificate și să le ceară explicații, dar și să ridice documente, înscrisuri și bunuri și să ceară copii ale actelor originale.
Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vizor, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 93/2012, câteva domenii mari de activitate - investițiile, asigurările și pensiile private.
Controalele acestei entități a statului se fac atât în baza raportărilor pe care le primește, cât și prin verificări pe teren. Verificările pot fi permanente, periodice sau chiar inopinate. Desigur, Autoritatea are dreptul să aplice sancțiuni și să dispună măsuri.
Consiliul Concurenței
Pentru verificarea legislației specifice domeniului concurenței, controalele sunt desfășurate (inclusiv inopinat) de inspectorii de concurență din cadrul Consiliului Concurenței, așa cum scrie în Legea 21/1996.
Mai precis, inspectorii pot, printre altele, să intre în spațiile, terenurile și mijloacele de transport ale companiilor, indiferent dacă acestea sunt doar deținute legal sau dacă sunt folosite la desfășurarea activității. De asemenea, mai pot examina documente, registre, acte financiar-contabile și comerciale sau alte evidențe legate de activitatea companiilor, să ridice sau să obțină copii ale acestora și să ceară explicații de la persoanele din cadrul firmelor verificate.
Inspectorii de concurență mai pot să dea amenzi și să sigileze orice amplasament pentru activitățile firmelor și orice documente, registre, acte financiar-contabile și comerciale sau alte evidențe legate de activitatea acestora, pe durata inspecției.
***
Important! În fine, mai există și alte autorități care pot veni în control la contribuabili, în funcție de domeniul lor de activitate, iar printre ele se numără Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Casa Națională de Pensii Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Banca Națională a României și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Pentru controalele Fiscului și ale Inspecției Muncii, redacția noastră a făcut articole distincte.