Noutățile din acest an
De la începutul anului, PFA-urile trebuie să plătească mai mult pentru serviciile zilierilor
Cu toate că plata orară a lucrătorilor cu ziua se negociază direct cu cel ce-i angajează, aceasta nu poate avea o valoare mai mică decât cea a salariului minim brut pe țară.
Asta înseamnă că, odată cu majorarea, de la începutul anului, a salariului minim pe țară de la 2.080 la 2.230 de lei, remunerația minimă brută a zilierilor s-a majorat automat de la 12,4 la 13,3 lei pe oră.
PFA-urile trebuie să plătească CAS pentru zilieri
De anul trecut, angajatorii care folosesc munca zilierilor, indiferent că vorbim aici despre firme, PFA-uri, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, trebuie să plătească pentru aceștia contribuția la pensii (CAS).
În esență, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2019, calculul, declararea și plata CAS cade în obligația angajatorului. În prezent, cota de CAS care se aplică veniturilor brute ale zilierilor este de 25%.
PFA-urile trebuie să acopere cheltuielile medicale ale zilierilor accidentați
Atunci când un zilier angajat de o PFA se accidentează sau capătă boli profesionale din cauza activității prestate, cade în sarcina angajatorului, respectiv a PFA-ului, să acopere cheltuielile medicale rezultate din eveniment.
Astfel, după cum stabilește OUG nr. 26/2019, începând cu luna aprilie a anului recent încheiat, beneficiarii lucrărilor sezoniere (inclusiv PFA-urile) sunt obligați să acopere costurile îngrijirilor medicale acordate zilierilor în urma unor accidente de muncă.
Lucrătorii cu ziua pot fi folosiți și în interesul altor beneficiari
Din luna iulie 2019, orice beneficiar al muncii zilierilor, adică și PFA-urile, îi va putea folosi și la activitatea unui alt beneficiar, dar numai acolo unde există contracte de prestări servicii încheiate pentru activități ziliere.
Totodată, din iulie 2019, lista cu domeniile în care lucrătorii cu ziua pot activa până la 180 de zile pe an a fost extinsă, în condițiile în care, în mod normal, zilierii pot fi folosiți maximum 90 de zile, în total, într-un an calendaristic.
Mai exact, acum zilierii pot lucru timp de până la 180 de zile și în domeniile silvic, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, precum și cu activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, ale institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și ale institutelor naționale, ale instituțiilor de învățământ agricol și silvic, dar și în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier în mod tradițional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber.
Reguli generale
În ce domenii se poate utiliza munca zilierilor?
După cum stabilește Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, lucrătorii cu ziua pot activa în 16 domenii, printre care și agricultură, vânătoare și servicii anexe; silvicultură; pescuit și acvacultură; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; restaurante; baruri și alte activități de servire a băuturilor, dar și hoteluri şi alte facilități de cazare.
Utilizarea zilierilor în activități care nu sunt din lista agreată în lege este sancționată cu o amendă între 10.000 și 20.000 de lei.
Cât poate lucra un zilier anual
Un zilier poate lucra cel mult 120 de zile pe an, indiferent la câți beneficiari diferiți muncește. După cum spuneam și mai sus, există câteva domenii în care zilierii pot lucra peste 120 de zile, dar nu mai mult de 180 de zile anual. Perioada în care un zilier poate presta activități pentru același beneficiar este de 90 de zile într-un an calendaristic.
Lucrătorii cu ziua se pot asigura voluntar la sănătate
În cazul în care doresc, zilierii se pot asigura la sănătate în sistemul public, prin depunerea declarației unice și plata unor sume drept contribuție. Pe de altă parte, e nevoie și de încheierea unui contract la casa de sănătate. Pentru a se asigura, ei trebuie să plătească o contribuție de 10% aplicată unei baze de calcul egală cu șase salarii minime brute.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)