Noutățile sunt incluse în Legea nr. 132/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Aceasta a apărut luni în Monitorul Oficial și se va aplica începând de mâine.
Poate cea mai importantă schimbare ce va fi adusă de noul act normativ face referire la folosirea zilierilor în interesul terților.
În prezent, Legea zilierilor prevede că firma, PFA-ul sau entitatea publică ce folosește zilieri nu-i poate pune la muncă în interesul unor terți. Conform noii legi, acest lucru va fi permis pentru activitățile ziliere pentru care beneficiarul are încheiate contracte de prestări de servicii cu terții.
„Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfășurarea unor activități în beneficiul unui terț, cu excepția activităților pentru care beneficiarul are încheiate contracte de prestări servicii cu terții, prestări servicii pentru care pot fi utilizați zilieri conform prevederilor art. 13 din prezenta lege (articolul respectiv enumeră domeniile de activitate în care pot fi folosiți zilierii - n. red.)”, este detaliat în Legea nr. 132/2019.
Zilierii, folosiți mai mult în activitățile autorităților (și nu numai)
În activitatea autorităților publice, zilierii vor putea fi folosiți și de institutele naționale, stațiunile didactico-experimentale ale universităților aflate în coordonarea Ministerului Educației, liceele de profil aflate în subordinea Ministerului Educației, instituțiile publice autorizate să efectueze cercetări arheologice și taberele de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa.
De asemenea, în plus față de acum, zilierii vor putea desfășura la stat activități precum creșterea materialului săditor, îngrijirea pomilor, creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale, organizarea expozițiilor, târgurilor și congreselor.
Dincolo de instituțiile și autoritățile publice, zilierii vor mai putea fi folosiți, începând de mâine, de orice alt beneficiar și în activitățile de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste, dar și în activitățile de creștere a materialului săditor, operațiunile de îngrijire/curățare a pomilor, activitățile pepinierelor.
Noi activități în care zilierii vor putea fi folosiți peste 90 de zile pe an
În mod normal, zilierii pot fi folosiți maximum 90 de zile, în total, într-un an calendaristic.
Însă există și unele excepții pentru care perioada este de maximum 180 de zile cumulate, iar lista acestora va fi îmbogățită de mâine cu domeniile silvic, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, precum și cu activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, ale institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și ale institutelor naționale, ale instituțiilor de învățământ agricol și silvic.
Pe deasupra, zilierii vor mai putea fi folosiți cel mult 180 de zile cumulate într-un an în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier în mod tradițional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber.
Aici, vorbim de beneficiarii care au cel puțin 50 de ovine, 25 de caprine sau trei bovine generatoare de venit.