Ce face, de fapt, OUG nr. 3/2020, document publicat luni în Monitorul Oficial și care se aplică de la momentul publicării, este să prevină apariția oricăror dificultăți în aplicarea noilor prevederi privind pensionarea femeilor, ce se regăsesc în Codul muncii.
Concret, acum, Codul muncii stabilește că încetarea contractului de muncă a unei salariate nu va mai avea loc de drept la 63 de ani și permite acesteia să lucreze până la 65 de ani, vârstă la care se pensionează bărbații. Totodată, angajatorul anunțat în scris de salariată că dorește să continue munca și peste 63 de ani nu se poate opune deciziei.
În esență, OUG de față nu face altceva decât să transpună această prevedere și în Legea educației naționale nr. 1/2011. “În termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbați, respectiv vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept”, scrie în actul normativ.
Potrivit informațiilor cuprinse în nota de fundamentare a proiectului ce a devenit acum OUG, era nevoie de introducerea acestei prevederi în Legea educației naționale nr. 1/2011, deoarece aceasta nu conținea dispoziții exprese în ceea ce privește posibilitatea ca profesoarele să lucreze până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzută pentru bărbați și astfel se poate preveni apariția unor situații neclare pe viitor.
Tot în nota de fundamentare găsim și motivul pentru care măsura a fost introdusă prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Astfel, potrivit inițiatorilor, urgența apare din faptul că, în curând, trebuie stabilit ce profesori titulari vor lucra în fiecare școală din țară în anul școlar 2020-2021.
Comentarii articol (0)