Declarația unică: principala funcție a acestui formular e declararea veniturilor din activități independente, chirii, dobânzi, criptomonede și alte categorii de venituri nesalariale în vederea impozitării lor. În subsidiar, formularul mai poate fi folosit de către cei care vor să se asigure voluntar la sănătate, prin contribuție proprie, neavând venituri.
Declarația 010: formularul are triplă funcționalitate - se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, la înființare, ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, dar și cu ocazia radierii înregistrării fiscale.
Declarația 100: formularul e folosit de plătitorii de impozite, taxe și contribuții sociale cărora le revin obligații de plată la bugetul stat. Semnarea declarațiilor se realizează doar prin utilizarea semnăturii electronice.
Declarația 112: aceasta se depune de către angajatori și entitățile asimilate acestora pentru obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (salariații). Aceasta se depune lunar până pe data de 25, numai electronic. Este cea mai folosită declarație fiscală și cunoaște modificări și actualizări de completare destul de frecvent, prin urmare, trebuie urmărită tot timpul cea mai recentă variantă electronică a acestui formular.
Declarația 101: se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.
Declarația 070: are scopuri similare declarației 010 (înregistrare, modificare date și radierea înregistrării fiscale), dar se folosește de către persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent (PFA-uri) sau exercită profesii libere.
Formularul 300 (decontul de TVA): din 2019, acesta se depune numai electronic, de către contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA. Declarația se poate depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de perioada fiscală folosită (util: există o aplicație online a Fiscului care permite verificarea stadiului deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare).
Declarația 107: formularul se folosește de către plătitorii de impozit pe profit, micro și specific pentru a arăta Fiscului care sunt beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor private pe care le-au acordat.
Depunerea acestuia are termene-limită diferite în funcție de cine îl depune - detalii, aici. De pildă, termenul-limită pentru depunerea formularului 107, de către microfirmele care au făcut sponsorizări în 2020, a fost 25 ianuarie 2021.
Formularul 700: se folosește de către contribuabili pentru a efectua electronic mențiunile ulterioare înregistrării fiscale. Din 30 martie 2021, se va folosi un nou model al acestui formular. De asemenea, tot de la aceeași dată, formularul va fi folosit pentru transmiterea electronică a tuturor mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, inclusiv cea privind solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, au fost preluate și anumite rubrici din cadrul declarațiilor 010, respectiv 070. Mai multe detalii, aici.
Acestea sunt printre cele mai importante și des folosite declarații fiscale, însă lista completă a formularelor este cu mult mai lungă (regăsiți toate declarațiile ce se depun la Fisc în această listă).