Propunerea de lege prin care se dorea implementarea unui sistem de alegeri locale asemănător cu cel aferent alegerilor prezidențiale și pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea nu va ajunge să se aplice, deoarece Guvernul Orban a fost demis miercuri.
Situația în care un proiect de act normativ pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea nu mai ajunge să se aplice este prevăzută în Constituție. Mai exact, aceasta stabilește că documentele trecute astfel de Parlament nu sunt considerate adoptate dacă, în decurs de trei zile de la prezentarea proiectului, a fost introdusă și adoptată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, ceea ce duce la demiterea Executivului.
În esență, alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar fi trebuit să fie foarte asemănătoare alegerilor prezidențiale. În urma voturilor exprimate în primul tur s-ar fi putut întâmpla două lucruri: dacă unul din candidați ar fi obținut majoritatea acelor voturi exprimate, el ar fi fost declarat câștigător și alegerile s-ar fi încheiat în urma primului tur.
Dacă, în schimb, niciun candidat nu ar fi obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, s-ar fi organizat un al doilea tur de scrutin, la care ar fi participat candidații clasați pe primele două locuri, în urma exprimării opțiunilor electorale din primul tur.
De asemenea, proiectul legislativ mai prevede ce s-ar fi întâmplat dacă unul din candidații care participă în al doilea tur nu mai putea să participe la alegeri sau s-ar fi retras: locul acestuia ar fi fost luat de candidatul următor, ca număr de voturi obținute în primul tur.
Al doilea tur de scrutin era programat să se organizeze la două săptămâni de la primul tur.
Conform expunerii de motive atașate proiectului legislativ, argumentele principale aduse pentru schimbarea sistemului electoral - prin introducerea unui al doilea tur electoral, atunci când niciun candidat nu obține majoritatea voturilor din primul tur - sunt, în primul rând, legate de legitimitatea candidatului care obține mandatul de primar. În sensul că un candidat care ar fi ales cu majoritatea voturilor s-ar bucura de mai multa legitimitate în fața electoratului.
După aceea, s-a mai menționat și relația cu consiliul local, făcându-se referire la faptul că administrația publică ar fi mai eficientă, dacă un primar ar fi ales cu majoritate de voturi, din cauza susținerii pe care ar primi-o și din partea consiliului local.
Atenție! Modificările nu se vor aplica. Pentru aceasta, e nevoie ca măsurile să fie prinse ori într-un alt proiect de lege, care să fie adoptat de Parlament și promulgat de președintele țării sau pentru care Guvernul să-și asume din nou răspunderea, ori într-un proiect de ordonanță de urgență.
Comentarii articol (1)