avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care sunt avantajele Legii 129/2011 privind ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care sunt avantajele Legii 129/2011 privind modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritãþilor administraþiei publice locale fata de vechiile prevederi ?

Daca legea 67/2004 prevedea că este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate in primul tur de scrutin, cel de-al doilea urmand a avea loc aproape intotdeuna, Parlamentul României, prin Legea 129/2011 privind modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale emite Actul 129 din 23 Iunie 2011, care prin ARTICOL UNIC, modifică aceasta prevedere si adoptă urmatoarea lege :
Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritătilor administratiei publice locale, republicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, cu modificările si completările ulterioare, se modifică după cum urmează (citez):
"1. Articolul 97 va avea următorul cuprins: "Art. 97. - (2) Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin. (3) In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie."
2. Articolul 98 va avea următorul cuprins: "Art. 98. - In cazul in care situatia de balotaj intervine intre 2 candidati la functia de primar, intre care urmează sa se desfăsoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre acestia decedează, renuntă sau nu mai indeplineste conditiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscriptie declarându-l primar pe celălalt candidat."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicată".
Se arata ca s-au respectat prevederile constitutionale dar nu ni se da niciun temei.
Intrebarea mea este cum a justificat legiuitorul renuntarea la doua tururi de scrutin si daca e pertinenta ?

Alte discuții în legătură

Alegere primari SaizuCristian SaizuCristian Am o nelămurire dacă mă poate cineva ajuta cu un răspuns în privința alegeri primarilor.Alegerea se face în două tururi de scrutin sau se alege din ... (vezi toată discuția)
Alegerea unui nou primar Nicut Nicut Daca primarul a decedat, in cate tururi de scrutin se voteaza la alegerea unui nou primar? (vezi toată discuția)
Alegerea viceprimarului dan18dana18 dan18dana18 De exemplu ce se intampla daca in sedinta de constituire a Consiliului local acum in 2012 nu se poate alege viceprimarul?? ati auzit de asemenea situatii??? ... (vezi toată discuția)