Situațiile financiare anuale
Companiile sunt obligate anual să depună la autorități situațiile financiare pentru exercițiul financiar precedent - bilanțuri care fac o sinteză a activului și pasivului unei entități.
Potrivit Legii societăților, consiliul de administraţie, respectiv directoratul, este obligat să depună la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronic, situaţiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, după caz.
Pentru 2019, de exemplu, Finanțele au adoptat deja regulile de depunere încă de anul trecut, prin Ordinul MFP nr. 3.781/2019, iar firmele au termen până pe 29 mai 2020 ca să le depună. În drept, termenul e stabilit ca fiind la 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar anterior.
Pentru ONG-uri (instrucțiunile oficiale, aici), obligate și ele să depună situații financiare pentru anul precedent, termenul se calculează însă altfel: 120 de zile de la încheierea exercițiului precedent, ceea ce face ca termenul în 2020 să fie pe 29 aprilie.
Notă: Când vorbim de ONG-uri ne referim la: asociațiile, fundațiile, federațiile sau alte organizații de acest fel cu personalitate juridică, partidele politice, patronatele, organizațiile sindicale, cultele religioase și alte persoane juridice înființate în baza unor acte normative speciale pentru desfășurarea de activități fără scop patrimonial. Dacă ONG-urile nu desfășoară activități economice, bilanțurile sunt compuse din bilanțul prescurtat și contul prescurtat al rezultatului exercițiului. Dacă acestea desfășoară activități economice, bilanțurile trebuie să fie compuse din bilanț și contul rezultatului exercițiului.
Util: Ce firme au obligația să își auditeze situațiile financiare anuale
Depășirea termenului legal de depunere a situațiilor financiare pe anul 2019 poate fi sancționată, conform Legii contabilității, astfel:
- amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare;
- amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare;
- amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare.
Dacă însă bilanțurile nu sunt depuse deloc, sancțiunea e amenda de la 2.000 la 5.000 de lei. Pentru întârzierile de peste 60 de zile lucrătoare, Legea societăților prevede că, la cererea oricărei persoane interesate, precum și a Registrului Comerțului, tribunalul va putea pronunța dizolvarea companiei.
Util: Cinci recomandări de la auditori pentru a pregăti corect situația financiară a companiei
Raportările contabile semestriale
Anual, Finanțele emit un ordin pentru aprobarea sistemului de raportare contabilă la 30 iunie a operatorilor economici pentru anul respectiv - pentru 2020, acest ordin nu există încă, așa că ne raportăm la regulile aplicabile în trecut și care, în mare, se păstrează de la an la an. Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie este obligatoriu pentru entitățile:
- cărora li se aplică Ordinul MFP nr. 1802/2014 (Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate)
- și celor cărora li se Ordinul MFP nr. 2844/2016 (Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară - IFRS).
Condiția comună este ca aceste entități să fi avut în exerciţiul financiar precedent o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Raportările trebuie să cuprindă anumite formulare specifice, în funcție de reglementările contabile pe care sunt obligate firmele să le respecte - detalii, aici.
Ca în fiecare an, cei care nu respectă termenul vor suporta consecințele trasate în Legea contabilității: pentru nedepunere, amenda ajunge până la 5.000 de lei, în timp ce pentru depunerea cu întârziere amenda ajunge până la 4.500 de lei. Mai sunt însă și alte nereguli privind depunerea care pot antrena aplicarea de sancțiuni.
Bilanțurile interimare
Odată cu Legea nr. 163/2018, a apărut în legislația noastră posibilitatea de a împărți dividende trimestrial către acționari sau asociați. Însă pentru a acorda aceste dividende interimare, companiile trebuie să facă bilanțuri interimare.
Ordinul MFP nr. 3.067/2018 a venit cu regulile contabile pentru repartizarea trimestrială a profitului. Astfel, situațiile financiare interimare care trebuie depuse reprezintă situații financiare cu scop special, fiind destinate repartizării de dividende în cursul exerciţiului financiar, dar au aceeaşi structură cu cea aplicabilă situațiilor financiare anuale.
Termenul de depunere a situațiilor financiare interimare la unitățile teritoriale ale MFP este de 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților. Situațiile financiare interimare se întocmesc pe baza balanței de verificare în care sunt cuprinse rezultatele inventarierii, ca atare entitatea care repartizează dividende interimare va proceda la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.
Util: Inventarierea patrimoniului trebuie făcută cel puțin o dată pe an. Cum trebuie să procedeze firmele?
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.