Regulile întocmirii și transmiterii bilanțurilor interimare la unitățile MFP fac parte din Ordinul MFP nr. 3.067/2018, care conține mai multe modificări la reglementările contabile. Acesta se aplică de luni, zi în care a fost publicat în Monitorul Oficial și în care a și intrat în vigoare.
O parte dintre noutăți au fost incluse în Ordinul MFP nr. 1.802/2014, adică cel care face referire la situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate. În acest act scrie de-acum că bilanțurile interimare sunt formate din bilanț și contul de profit și pierdere, componente care au aceeași structură ca în cazul situațiilor financiare anuale.
„Entitățile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestrială de dividende, întocmesc situații financiare interimare formate din bilanț și contul de profit și pierdere. Aceste componente au aceeași structură cu cea aplicabilă situațiilor financiare anuale întocmite conform prezentelor reglementări. Veniturile și cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la începutul exercițiului financiar până la finele trimestrului pentru care entitatea a optat să repartizeze dividende”, este explicat în ordinul MFP apărut ieri.
Bilanțurile interimare sunt întocmite folosindu-se politicile contabile aplicate de companie la momentul întocmirii, iar acestea trebuie să fie însoțite de politicile contabile semnificative.
Noul act normativ a adus noutăți și la reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), care sunt stabilite prin Ordinul MFP nr. 2.844/2016. Firmele care aplică aceste prevederi întocmesc bilanțuri interimare formate din situația poziției financiare și situația rezultatului global, componente care au, de asemenea, aceeași structură ca în cazul situațiilor financiare anuale.
„Entitățile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestrială de dividende întocmesc situații financiare interimare formate din situația poziției financiare și situația rezultatului global. Aceste componente au aceeași structură cu cea aplicabilă situațiilor financiare anuale întocmite conform prezentelor reglementări. Veniturile și cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la începutul exercițiului financiar până la finele trimestrului pentru care entitatea a optat să repartizeze dividende”, este prevederea ce a apărut luni în ordinul referitor la IFRS.
La fel, bilanțurile interimare trebuie întocmite folosindu-se politicile contabile aplicate de firmă la momentul întocmirii lor. Totodată, situațiile financiare interimare trebuie însoțite de politicile contabile semnificative.
Așa cum se arată în actul normativ al MFP, bilanțurile interimare trebuie întocmite în limba română și în moneda națională. „În vederea întocmirii situaţiilor financiare interimare se procedează la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (...)”, mai este precizat în document.
Referitor la transmiterea către unitățile MFP, aceasta se face în 30 de zile de la aprobarea bilanțurilor interimare de către adunarea generală a acționarilor/asociaților.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.